foci_eb2Magyarország labdarúgó-válogatottja is ott lesz a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon. A magyar csapat hosszú, kanyargós utat tett meg idáig, átélt megannyi vegyes pillanatot, ám végül emelt fővel, teljesen megérdemelten és szép játékkal került ki a kontinensviadalra.

A csoportkörben a magyar csapatnak meg volt a lehetősége az egyenes ágú kijutásra, de többször csúszott be nem várt fordulat, végül harmadikként végzett a csoportban, ám az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy legjobb csoportharmadikként mégis egyenes ágon juthat ki. A török-izlandi mérkőzésen viszont egy 89. percben szerzett góllal a törökök előzni tudtak, ez a lehetőség tehát elúszott. Így pótselejtezőre került sor, ahol Norvégia csapatát kaptuk ellenfélül. Sokan úgy vélték, hogy a norvégok az esélyesebbek, ám a magyar csapat csupaszív (rég nem látott) játékkal, kettős győzelemmel vívta ki a győzelmet, s vele a kijutást. Ezzel 29 éves átkot tört meg, hiszen legutóbb 1986-ban vehettünk részt világeseményen, míg Európa-bajnokságon már 44 éve, legutóbb 1972-ben jártunk.

A magyar válogatott ugyan védekező felfogásban lépett pályára, ennek ellenére a 14. percen a révkomáromi Priskin Tamás gyönyörű egyéni megmozdulásának köszönhetően óriási gólt ragasztott a norvég kapuba, amivel megszerezte a vezetést. A második félidőben a magyar csapat szépen játszott, s bár sok energiáját felemésztette a védekezés, Dzsudzsákék alakítottak ki komolyabb támadásokat. Egy ilyet követő szöglet után a 83. percben Markus Henriksen öngólja eldöntötte a párharcot. Igaz, néhány perccel később éppen Henriksen megszerezte a szépítő találatot, ám ez nem veszélyeztette a magyar győzelmet és a franciaországi kijutást.

A Grupama Aréna színültig megtelt, a hivatalos adatok szerint 22 182-en voltak a stadionban, ahol a ranghoz méltó, kiváló hangulat uralkodott. A drukkerek a kezdő sípszótól a lefújásig (sőt utána is) fáradhatatlanul, egy emberként szurkoltak, fantasztikus atmoszférát varázsolva ezzel.

foci2Köztük megannyi felvidéki szurkoló is ott volt. Több felvidéki magyar zászlót is lehetett látni a stadionban. Volt Révkomárom, Érsekújvár, Dunaszerdahely és Zselíz feliratú is. De részese volt a történelmi pillanatnak több közéleti személy is, mint pl. Berényi József, az MKP elnöke, Öry Péter, Csallóközcsütörtök, vagy éppen Domin István, Izsa polgármestere.

„Nagyon jó volt látni, hogy a csapat ilyen nagyszerűen küzdött. Végre volt elképzelés a játékban, látszott, hogy borzasztóan akarnak a játékosok. A hangulatra nehéz szavakat találni. Mi, szurkolók gyakorlatilag belehajszoltuk a csapatot a győzelembe, ami azt hiszem újból igazolta, hogy valóban futballnemzet vagyunk. Úgy gondolom, hogy nemzetünk már nagyon rászolgált erre a sikerre, amiből mindannyian táplálkozhatunk. Fantasztikus érzés volt részese lenni ennek a történelmi pillanatnak. Módomban volt pár szót váltani a szövetségi kapitánnyal is, az pedig hab a tortán, hogy a felvidéki Priskin Tamás egy bámulatos góllal járult hozzá a diadalhoz” – mondta el Berényi József a Felvidék.ma-nak.

A magyarok első gólját szerző Priskin Tamás az oslói összecsapás napján elhunyt Fülöp Mártonnak, illetve nagyapja emlékének ajánlotta fantasztikus találatát. „Nagyon boldogok vagyunk, alig várom már az Európa-bajnokságot. Az egész selejtezősorozat nagyon nehéz volt, a végén éppen csak lemaradtunk a legjobb csoportharmadik helyről, de aztán a csapat a pótselejtezőn bizonyította, hogy helye van a kontinensviadalon. Még nem láttam a gólt, de talán ez volt a legszebb életemben” – mondta Priskin, aki csak közvetlenül a mérkőzés előtt tudta meg, hogy ott lesz a kezdőcsapatban.

A találkozót követően érdekesen reagált a szlovák média. A Sport7.sk portál a következőképpen kommentálta Priskin gólját: „A révkomáromi születésű Tomáš Priškin 15 évesen vált kettős állampolgárrá. Magyarországnak bejött a vásár, a Slovan csatára ma ugyanis 44 év után az Európa-bajnokságra lőtte a csapatot. A jelenlegi magyar keretben a szlovákon kívül még két szerb és egy brazil játékos is szerepel.”

Forrás: Csonka Ákos, Felvidék.ma