wapp

A WAPmobile kft. december 7-11. között 1 230 személy bevonásával készített telefonos közvélemény-kutatást. A megkérdezettektől a pártok támogatottságát, illetve az egyes politikusok hitelességét, megbízhatóságát tudakolták. A társaság külön figyelmet szentelt a nemzetiségi kulcsnak, ugyanis a legtöbb politikai felmérés figyelmen kívül hagyja a nemzetiségi arányokat. A WAPmobile Kft. mobil marketinggel foglalkozik, új szolgáltatásként indította a közvélemény-kutatást, mivel úgy gondolták, hogy a jelenlegi piackutatások pontatlansága a nemzetiségi arányok figyelmen kívül hagyásából fakad. Ezen ők változtatni kívánnak.

Ha december elején tartották volna a parlamenti választásokat, akkor a legtöbb voksot továbbra is a regnáló kormánypárt, a Smer-SD nyerné 37,6 %-al. Második a #Sieť lenne a maga 15,8 százalékával, a harmadik helyen pedig az egyre jobban erősödő SNS végezne 7,7 %-kal.

Míg Procházkáék erősödnek mélyrepülést vett a KDH, akiknek a Most-Híddal együtt 6,4-6,4 %-ot mértek. A Matovič-Lipšic duó pedig alig 6,1 %-ot szerezne, ám mivel nem koalícióban indulnak, így átlépnék a küszöböt. Szintén parlamentbe jutna a Magyar Közösség Pártja, amely jelenleg 5,6 %-on áll.
Elbukna viszont a SaS (4%) és az SDKÚ (3,5%) is.

Ezek alapján a Smer-SD 66, a Háló 28, az SNS 13, a KDH, a Most-Híd és az OĽaNO-NOVA egyaránt 11, az MKP pedig 10 mandátumot szerezne a törvényhozásban.

Fico és Kiska a legnépszerűbb, Bugár a 4. szlovákiai viszonylatban

A felmérés során azt is megkérdezték, hogy kit tartanak a leghitelesebbnek, legmegbízhatóbbnak a szlovákiai politikusok közül. Ebben is toronymagas szociáldemokrata győzelem született, a megkérdezettek 32,3 %-a bízik a jelenlegi miniszterelnökben. A második legmegbízhatóbb Andrej Kiska köztársasági elnök 21,2 százalékponttal, akit Robert Kaliňák belügyminiszter követ 18,1-el, majd őt követi a vegyespárt elnöke, Bugár Béla13,4 százalékkal. Az első tízben (a 8. helyen) szerepel Berényi József is 7,2 %-kal. A további sorrend: Procházka, Lajčák, Matovič, Danko, Sulík.
Az MKP-s politikusok népszerűbbek, de továbbra is Bugár a legnépszerűbb

A felmérést készítők arra is rákérdeztek, hogy kit tartanak a szlovákiai magyarok körében a leghitelesebb politikusnak. Itt viszont már születtek érdekes eredmények. A lista élén – nem meglepő módon – Bugár áll (38,9%), akit szintén nem nagy meglepetésként Berényi József követ (30,5%), majd az első magyar köztársaságielnök-jelölt Bárdos Gyula következik (28,8%). A dobogóról jócskán leszorulva következik Solymos László (20,1%), majd az MKP EP-képviselője, Csáky Pál (18,7%), illetve Farkas Iván (15,2%). Hetedik csak a szintén EP-s Nagy József (12,4%), a nyolcadik helyen pedig egy újonc vianovás, Cziprusz Zoltán áll (10,1%). Az utolsó előtti helyen a korábbi iskolaügyi miniszter, Szigeti László áll, a sereghajtó pedig a korábbi mezőgazdasági miniszter, Simon Zsolt. Ez azt jelenti, hogy az első tízben 6 MKP-s és csak 4 hidas szerepel, ami tulajdonképpen nem is meglepő. Köztudott ugyanis, hogy az MKP-nak sokkal erősebb regionális politikusai és struktúrái vannak, míg a Most-Híd gyakorlatilag egy személyre épül. Ezt támasztja alá az is, hogy ha az adott értékeket összeadjuk, akkor az etnikai pártnak 113,1-es részérték jön ki, míg a vegyesnek csak 79,1.

Egy olyan fiatal magyar politikusnak, mint amilyen Cziprusz, korábban soha nem mértek ehhez hasonló elismerő eredményt, még a Via Nova elnökének, Gubík Lászlónak sem, aki jelentős médiaszereplőnek számít. Igaz, amióta ő ismert, azóta a szlovák politikai életben vele nem lehet számolni.

„Nagyon megtisztelő ez a 8. hely, de úgy gondolom ez koránt sem csak az én érdemem, hanem az egész mozgalomé, a Via Nováé, melyben hosszú ideje sokunk tevékenykedik nagyon elszántan. Persze helyén kell kezelni az ilyet, az igazi mérce majd március 5-én lesz, bízok benne, hogy akkor is hasonló számok jönnek majd ki” – nyilatkozta megkeresésünkre Cziprusz.

Forrás: tsák, Felvidék.ma