utlevelA szlovák állampolgársági törvény módosításának hatályba lépése óta, 2010.7.17. – 2016.1.8. között csaknem 1300 szlovákiai veszítette el szlovák állampolgárságát, amiért felvette egy másik ország állampolgárságát.

A törvény bevezetését követő 5 éven belül pontosan 1276 személyt fosztottak meg állampolgárságától. A Szlovák Belügyminisztérium statisztikájából kiderül, hogy legtöbben, 399-nen a cseh állampolgárság felvétele miatt „bűnhődnek”.

Hasonlóan: 294-en a német-, 177-en az osztrák-, 66-an a magyar-, 44-en az amerikai -, 30-an a norvég-, 26-26 –an a belga és a holland-, 17-17 –en olasz és svájci-, 16-an ír-, 13-an kanadai-, 8-an ausztrál-, 6-an francia -, 4-en fin-, 3-3-an kínai és svéd állampolgárság felvétele miatt lettek „csak” külföldi állampolgárok. Egyaránt 2-en izlandi-, lengyel-, orosz- és ukrán állampolgárság felvétele miatt nem kellenek a Szlovákiának. Dán-, újzélandi-, és izraeli állampolgárság megszerzése kapcsán egyaránt 1 polgár búcsúzott a régi állampolgárságától.

Az Országgyűlés 2010. augusztus 20-án fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amely lehetővé teszi a külhoni magyarok kedvezményes honosítását.
Ezt a törvényt Robert Fico kezdettől fogva ellenezte, ezért a szlovák állampolgársági törvényt úgy módosította, hogy megakadályozza állampolgárai számára egy másik ország állampolgárságának felvételét. Az ellentörvény szerint, “Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot”- nyilatkozta annak idején Robert Fico.

Ez idáig a diszkrimináló törvényre tett módosítási kezdeményezések sikertelennek bizonyultak, ezért a Szlovák Belügyminisztérium 2015. februárban egy könnyítést jelentő rendelet bocsátott ki. A rendelet alapján visszakaphatják a szlovák állampolgárságukat azok a személyek, akik állandó lakhellyel rendelkeztek az adott országban, melynek állampolgárságát felvették.

Robert Kaliňák elmondása szerint: „Akik 2010 után állandó lakhely alapján szereztek idegen állampolgárságot, visszaigényelhetik a szlovákot, mi pedig a kérvény elbírálása után Szlovákia érdekét szem előtt tartva visszaadjuk”.
A szlovák állampolgárság visszaállítását célzó kérelmeket írásban, személyesen lehet beadni az egyes szlovákiai megyeközpontok járási hivatalain, illetve az ország külképviseletein. A belügyi szóvivő szerint a beérkezett kérvények elbírálása néhány hetet vesz majd igénybe

Sajnos ez a „könnyítés” az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokon nem sokat segít, hiszen túlnyomó részük nemzeti öntudatból vette fel a magyar állampolgárságot. Mivel ők jelenleg is Szlovákiában élnek, és nem rendelkeznek állandó magyarországi lakhellyel, így a módosítás nem érintheti őket.

Forrás: Topky, SZL, Felvidék.ma