huncik_peter„Orbán megadta a kilövési engedélyt a határon túl élő magyarokra.” Január közepén a ballib Népszabadságban jelent meg egy cikk az iménti címmel. Szerzője nem más, mint Bugár Béla vörös eminenciása, a Most-birodalom Richelieu-je, Hunčík Péter pszichiáter. Aki e cím alá csomagolta össze immáron kontrollálhatatlanná vált Orbán-fóbiáját és az ebből fakadó valamennyi kicsinyes frusztrációját – mígnem arra a következtetésre jutott, hogy az orbáni nemzetpolitika afféle orosz módi szerint nem egyéb, mint a határon túli magyarság asszimilációjának ördögi terve. Vagyis Orbán megadta a kilövési engedélyt a határon túl élő magyarokra.

Nem mintha neki nem lenne mindegy, hogy van-e engedély a Lord Protektortól, vagy sem: a magukfajták már évek óta orvvadásszák a felvidéki magyar fajtát, mégpedig rendkívüli sikerrel.

Mindenesetre megejtő látni, amint Hunčík a márciusi választások apropóján a határon túli magyarok jövőjéért aggódik. De előbb még lefuttat egy gyorstesztet a magyarországi olvasókon, mikor a Most-Hídnak mért népszerűségi mutatókat felvetve megjegyzi: a kérdés a választások kapcsán csupán az, hogy Fico képes lesz-e egyedül kormányt alakítani, vagy sem. És – tadadam, itt van a kutya elásva: „a lehetséges koalíciós partnerek közül sokan a Bugár Béla vezette Most-Híd elnevezésű szlovák-magyar vegyes pártot tartják esélyesnek”. Na, népszabi olvasók, mit szólnátok megint egy magyar nevű szlovák parlamenti elnökhöz?

Persze van benne ráció ily módon előkészíteni a nagymosást piszkoséknál, ehhez elegendő csak az általános magyar tudathasadásra apellálni. Ha ugyanis Fico a magyarok nagy barátja (márpedig most történelmi csúcson a szlovák-magyar barátság), akkor ennek a derék embernek a koalíciós partnere csakis remek fickó lehet. És ha még azt is hozzávesszük, hogy képes ellenállni Orbánnak, akkor igazán különleges valakiről lehet szó.

A széplelkek kedvéért a szerző azt is elárulja magyarországi olvasóinak, hogy Bugár volt az egyetlen olyan szlovákiai közéleti szereplő, aki „európaibb” hangot ütött meg a migránskérdésben. És szerinte emiatt támadják őt oly könyörtelenül ellenfelei, „beleértve az MKP vezetőit is”. No meg lényegében a komplett szlovákiai közvéleményt – ám ez vélhetően helyhiány miatt kimaradt az írásból.

A hab a tortán mégis az, amikor Hunčík Péter azt kezdi el fájlalni, hogy az Európát fenyegető muszlim veszedelem réme teljesen elhomályosítja az olyan „nagy horderejű kérdéseket” is, mint a Beneši-dekrétumok ügye. Finoman szólva pofátlan a magyar kormányon számon kérni mindazt, amit az ő szellemi tejtestvérei éveken keresztül hivatásszerűen elárultak. És a Ficóra mutogatás is csak egy átlátszó, megtévesztő trükk, mert könnyen lehet, hogy a Most létrejöttében legalább annyi szerepe volt Robonak, mint az agyturkálónak.

Forrás: Vélemény- Szűcs Dániel, Felvidék.ma

Fotó: Tények.sk