galanta_2

Hétfő este a felvidéki Galántán folytatódott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Berényi József MKP-elnök, korábbi külügyi államtitkár még tavaly ősszel megkezdődött fórumsorozata a migránskrízisről, valamint Európa helyzetéről és kilátásairól.

Ismét megmutatkozott, nem csak zenével, hanem komoly témákkal is be lehet vinni a kultúrházakba az embereket. Miután a migránsválsággal kapcsolatban folyamatosan zajlanak a történések, azok számára is hozott újdonságokat a galántai fórum, akik már részt vettek a sorozat valamelyik állomásán. A fórum házigazdái, moderátorai ezúttal Forró Krisztián és Agócs Gergely voltak (mindketten az MKP megyei képviselői a Galántai járásból és képviselőjelöltként indulnak a március 5-ei parlamenti választáson).

Nógrádi György elmondta, nemrég járt a Perzsa-öböl országaiban, és megdöbbenve tapasztalta, hogy azokban milyen szigorú követelményeket szabnak az odalátogató vagy ott dolgozó emberekkel szemben. „A legkisebb fegyelemsértés miatt kiutasítják őket”. Ezt látva még inkább szembeötlők az Európai Unióba érkező migránsokat fogadó körülmények. A közvélemény egyébként állandóan változik, Merkel bevándorlóbarát politikáját Németországban ma már a lakosság 81 százaléka ellenzi. A polgárok saját lakóhelyükön félnek, vannak olyan városok Nyugat-Európában, ahol saját polgárőrséget szerveztek. A migránskérdés gazdasági kérdés is, a nagy államok vitájában az érdekérvényesítés terén a V4-országai Nógrádi György szerint csak együttes fellépéssel lehetnek sikeresek.

Berényi József szerint a túlméretezett politikai korrektség komoly károkat okoz. Szerbiáról hallotta, hogy ott csökken a „klasszikus” bűncselekmények száma, mert a bűnözők már inkább embert csempésznek, mint autót lopnak. „Megdöbbentő volt azt látni, hogy Nyugat-Európa országaiban a szeretet ünnepére készülve géppuskás katonák felügyelik a karácsonyi vásárokat. Mi nem ilyen Európát akartunk. A migránsválság egyébként az Európai Unió problémáinak sorozatára mutatott rá” – mondta. Az MKP elnöke hangsúlyozta, azoknak, akik háború elől menekülnek, természetesen segíteni kell, ugyanakkor a terrorveszély csökkentése miatt is fontos az Európai Unió déli határai védelmének megerősítése. Berényi József az európai értékek védelmének fontosságára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, Szlovákia nem szembesült igazán a migránsválság problémáival, ez nagy részben annak köszönhető, hogy Magyarország időben lépett, és megvédte határait, amivel gyakorlatilag más EU-országokét is védte.

Mint ismeretes, a Magyar Közösség Pártja tavaly október óta aláírásokat gyűjt a kötelező EU-s migránskvóták ellen. Nógrádi György elmondta, ismeri az MKP politikáját, és sok sikert kíván neki a március 5-ei választáson. Berényi József és Nógrádi György fóruma február 10-én Losoncon folytatódik, majd a következő állomás február 22-én Érsekújvár lesz.

O.N.