pozsony_kukukkRobert Fico Szlovák miniszterelnök harmadik kormányzására készül. Bugárék a hírügynökségi információk szerint csak két tárcát kapnak. A magyarok számára kulcsfontosságú mezőgazdasági és oktatásügyi minisztériumok a Szlovák Nemzeti Párthoz kerülnek.

A Denník N napilap beszámolt arról, hogy Szlovákiában többmilliós adócsalást követett el Robert Fico miniszterelnökhöz és Robert Kaliňák belügyminiszterhez közelálló vállalkozó. Igor Matovič és Daniel Lipšic ezzel kapcsolatban ma sajtótájékoztatót tartottak. Matovič állítja, Kaliňáknak tudnia kellett a csalásról, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánykoalíciós tárgyalások szerint a Most-Híd adja majd az igazságügyi minisztert…

A Tasr hírügynökség szerint a Smer 7 minisztériumot vezet majd, a Szlovák Nemzeti Párt 3-at, a Most-Híd 2-kettőt a Sieť egyet. Tegnap Bugár Béla,a Most-Híd elnöke még elégedetten számolt be arról, hogy „A Hídnak sikerült elfogadtatnia javaslatai 90 százalékát a korrupcióellenes intézkedések, a regionális különbségek csökkentése, a kis- és középvállalkozók adó- és járulékterheinek csökkentése, valamint a kisebbségi törvények területén.”
Az oktatásügyi minisztérium Szlovákiában már kétszer volt a Szlovák Nemzeti Párt kezében, mindkét alkalommal nagyon nehéz időszak volt a felvidéki magyar közösség számára. Legutóbb a katasztrófa-koalíciónak is nevezett Smer-HZDS-SNS koalíció idején. A Vladimír Mečiar vezette HZDS már letűnt Szlovákia politikai térképéről, Fico új partnerei a Bugár Béla vezette Most-Híd és a Radoslav Procházka már most széthullott Hálója lehet.

Tények.sk, on