A rendezvény plakátja (kattintással nagyítható)
A rendezvény plakátja (kattintással nagyítható)

A Magyar Polgári Kör szervezésében május 27-én (Komárom, péntek, Csemadok-ház, Kossuth-tér, 18 óra) sorra kerülő rendezvénnyel kapcsolatban a polgári társulás elnökét, Pallér Pétert kérdeztük.

A rendezvény meghívójából is ismert, hogy Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultáj főszervezője, a Pongrátz Gergely-érdemrend kitüntetettje. Miről fog szólni a komáromi előadása? Kiket vártok elsősorban az előadásra?

– Az előadás a magyarság őstörténetéről, népünk területi és rokonsági viszonyairól fog szólni a legújabb kutatási témák és módszerek eredményeit is bemutatva. Bíró András Zsoltot hasonló előadások alkalmával olyan hazafias érzelmű tudósnak ismertem meg, aki szigorúan a tudomány eszköztárával dolgozik. Tőle nem „szíriuszi” legendákat, hanem modern kutatásokon alapuló tényeket és megállapításokat hallhat majd népünk eredetéről, életmódjáról és fejlődéséről. Egyébként ezt a rendezvényt a Csemadok Komáromi Alapszervezetének hathatós segítségével szervezzük.
Az előadás ingyenes lesz, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Legutóbb Dunaszerdahelyen találkoztunk, akkor Dunajszky Géza volt a vendégetek, és a második világháború utáni pozsonyligetfalusi vérengzésekről volt szó, melynek számos magyar áldozata is volt. Most egy őstörténeti előadás jön, amely elég szerteágazó tevékenységre utal. Így van?

Pallér Péter, fotó: O.N.
Pallér Péter, fotó: O.N.

– És talán kevesen tudják, hogy a Magyar Polgári Kör már 2004 óta bejegyzetten működik. Igaz, jómagam mindössze egy éve vagyok az elnöke és előttem évekig Végh Tamás töltötte be ezt a tisztséget. Alelnökünk, Polgár Hajnalka pedig már a kezdetektől kiemelkedően sokat dolgozik ebben a szervezetben, amely elsősorban a magyarság öntudatát és összetartását erősítő rendezvényekkel és előadásokkal foglalkozik. Ilyenek voltak – a Magyarok Szövetségével közösen szervezve – az „Áldást adj minden magyar szóra”, amely a kitelepítettek névsorait is bemutatót rendezvény volt négy éven át Dunaszerdahelyen, vagy a Trianon okait feltáró előadás Popély Gyula történésszel Komáromban és a sok előadást megélt somorjai „Nemzeti estek”, melyeknek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom mellett mi is társszervezői voltunk. A krasznahorkai vár leégését követően pedig az adománygyűjtésbe is bekapcsolódtunk.

Hol talál Benneteket, aki fel szeretné venni veletek a kapcsolatot, és érdeklődik rendezvényeitek iránt?

– Polgári Társulatunk hivatalos címe Somorján található, de a legegyszerűbben az általunk szervezett rendezvényeken vagy elektronikusan lehet bennünket elérni. Drótposta címünk: mpk.somorja@gmail.com. Újabban a kék univerzumban (facebook) is aktivizáltuk magunkat, oldalunkat Magyar Polgári Kör néven lehet megtalálni.

Történelmet is tanítasz az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában. Ha rajtad állna, mivel egészítenéd ki a „kötelező tananyagot”, azaz a történelemtankönyvek tartalmát? Vagy mit húznál ki onnan? 

– Az állami történelem tankönyveink csak nyomokban említik a felvidéki magyarságot, hiszen ezek a szlovák tankönyvek magyarra fordított változatai. Így hát értelemszerűen a felvidéki magyarsággal foglakozó témákat tennék bele, ezzel is erősítve a módszertanilag megkövetelt többszempontúságot (multiperspektivitást). Még jobb lenne, ha az oktatásügy megengedné, hogy a magyar iskolák választhassanak felvidéki magyar történészek által megírt tankönyvekből is.  De tankönyvek ide-vagy oda, végső soron mindig a tanáron múlik, hogy miként állítja össze a tantervet, mennyi és milyen segédanyagot használ fel a tanórák során!

Milyen tervei vannak a Magyar Polgári Körnek a közeljövőben?

Június 1-jén lesz még egy Hazajáró közönségtalálkozó, amit a komáromi Borozóval közösen szervezünk. Szorosabban együttműködünk a Jobbik Felvidéki Csoportjával is, így várhatóan a nyári kenutúrájuk szervezésébe is bekapcsolódunk. Eddig megszerzett tapasztalatainkat és kapcsolatainkat felhasználva a jövőben minden olyan alkalmat szeretnénk megragadni, amivel tenni tudunk fogyatkozó közösségünkért, legyen ez kultúra, képzés, jogi vagy gazdasági lépés. Úgy hiszem, hallani fognak még rólunk.

Az esemény facebook-oldala itt tekinthető meg.

Oriskó Norbert, – a Felvidék.ma portálon itt olvasható.