A magyarországi HírTV stábja hétfőn Pozsonyba, a Magyar Közösség Pártjának központi irodájába látogatott, és élő adásban kérdezték Menyhárt József elnököt.

hirtv_mkp_mj

Elhangzott, az Érsekújvár városában tartott tisztújító országos kongresszuson friss erőkkel is megújult MKP továbbra is etnikai alapú párt marad. Menyhárt József szerint annak, hogy az MKP a legutóbbi három parlamenti választáson nem jutott a törvényhozásba, több oka van. „Egyrészt a fogyásunk az oka, 1991-től a népszámlálási adatok tükrében a felvidéki magyarság számaránya mintegy százezerrel csökkent.” De nem csak ez. „Hozzá kell tenni, hogy a csüggedtség, a politikumba vetett hit megrendülése és szétszabdaltságunk is oka ennek” – tette hozzá.

Az tágabb nyitással összefüggésben a magyar-magyar párbeszédet a felvidéki magyarság színeiben politizáló polgármesterek, önkormányzati és politikai képviselők mellett a civil szférához köthető, akár kulturális szervezetekbe tömörülő csoportokkal gondolják el. „Nem bilaterális, pártok közötti beszélgetésre gondolunk, és nem csupán a civil szféra mozgósítására. Ezt együtt képzeljük el.” – mondta az MKP elnöke. És keresni fogják az ellenzéki szlovák pártokkal is a kapcsolatot.

Menyhárt József hangsúlyozta, az érsekújvári kongresszuson megmutatkozott: „A párt él és dolgozni akar. Aktívan és rugalmasan mozgó, politizáló MKP-t képzelünk el.” (on)

Forrás: mkp.sk