csp_stra

Az Európa Bizottság nehézkes működését ostorozta a héten Csáky Pál Strasbourgban, az EP plenáris ülésén. A felszólalásban többek közt az alábbiakat mondta:

Az EU egyik problémája a hitelesség kérdése. Tavaly, 2015 elején volt egy vitám Timmermans alelnök úrral a Petíciós Bizottságban az őshonos európai nemzeti kisebbségekről. Timmermans úr akkor azt javasolta, írjak egy projektet az általam felvázolt problémák kezelésére. Megtettem, és a projekt az Európai Bizottságtól a legmagasabb szakmai besorolást kapta, s ugyanígy értékelte a projektet a LIBE szakbizottság is. Az Európai Parlament tavaly decemberi döntése alapján a projekt egymillió euró támogatással az Európai Unió idei költségvetésének részévé vált. A projekt neve Sokszínű Európa.

A Bizottság januárra ígérte a program meghirdetését, de erre nem került sor. Utána február, április, majd június, s később szeptember eleje lett a meghirdetés időpontja. Máig azonban nem történt semmi. Elfogadhatatlannak tartom a Bizottság eljárását, amit szóvá teszek itt is, levélben Juncker úrnak is, és ha októberig nem történik semmi, akkor a sajtóban is. Én nem vállalom annak ódiumát, hogy a választóim az ilyen átgondolatlan bürokratikus lépések miatt hiteltelennek tartsák az Európai Bizottságot vagy engem. Ha kell, akkor nagyobb konfliktust is felvállalok az őshonos kisebbségek támogatásának elősegítéséért.

Csáky Pál EP-képviselői irodájának sajtóközleménye