Ismét egy igaz történetet vitt filmvászonra Clint Eastwood a”Sully – Csoda a Hudson folyón” című filmjében.

sully1

A wikipédián a történtekkel kapcsolatban ezt olvashatjuk: „2009. január 15-én a US Airways 1549-es járata a New York-i LaGardia repülőtérről az észak-karolinai Charlotte-ba, a Charlotte Douglas nemzetközi repülőtérre tartott, amikor 3 percel a felszállás után a gép balesetet szenvedett: összeütközött egy csapat kanadai lúddal, aminek következtében mindkét hajtóműve leállt. Az utasszállító repülőgép ezután sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón.” Majd: „A baleset után a személyzet számos díjat és dicséretet kapott. Egy évvel később Sullenberger kapitány nyugdíjba vonult, Skiles elsőtisztet pedig kapitánnyá léptették elő.”

sally2

Igen ám, csakhogy a számos „dícséret és kitüntetés” mellett számos meghurcoltatással is szembesülnie kellett a kapitánynak. Azzal vádolták, hogy feleslegesen kockáztatta az utasok életét, mert a gép képes lett volna önerőből visszatérni a reptérre.

A kapitány vívódásairól és igazának bebizonyosodásáról szól a film. Sully kapitányt Tom Hanks alakítja – a tőle megszokott színészi magaslatokkal, és ez érvényes Clint Eastwood rendezésére is. A film alig több mint másfél órás, nincsenek benne üresjáratok, pörög. Clint Eastwood A dicsőség zászlaja (2006), a Levelek Ivo Dzsimáról (2006), a J. Edgar – Az FBI embere (2011) és az Amerikai mesterlövész (2014) után ismét egy nagyszerű filmmel gazdagította az igaz történetek alapján feldolgozott filmek listáját. A 86 éves Clint Eastwood nemhogy kopik, hanem egyre jobb és jobb filmeket csinál! Oscar-esélyes ismét!

Oriskó Norbert, Tények.sk