Koszorúzással, mécsesgyújtással és főhajtással emlékeztek ma Komáromban az Esterházy János-dombormű avatásának és megszentelésének ötödik évfordulójára.

csapat

A Jobb Komáromért Polgári Társulás nevében Knirs Imre alpolgármester üdvözölte az egybegyűlteket és emlékezett meg a mártír politikusról. Ezt követően köszöntötte az ünnepi beszédet tartó Duray Miklóst, akinek egyben gratulált legújabb könyvének megjelenése alkalmából.

Rehabilitációját nem várhatjuk el a gyilkosaitól

Ünnepi beszédében Duray Miklós hangsúlyozta: Esterházy János nemcsak a magyarok mártírja, éppúgy a szlovákoké, a lengyeleké, a cseheké és a zsidóké is. „Halálát egy szellemiség okozta, mely a mai napig közöttünk van, leselkedik ránk és bármikor élővé válhat“ – fogalmazott az író, politikus.

Esterházy János legnagyobb rehabilitációja Duray szerint, ha minél több helyen, minél több alkalommal és minél több formában emlékezünk rá. Felvetette, hogy Komáromban akár utcát is elnevezhetnének Esterházy Jánosról – mondta ezt összefüggésben azzal, hogy bár „jogi meggyőződésünk szerint rehabilitálni kellene Esterházyt, ám ezt mégsem várhatjuk el a gyilkosaitól“. „Maradjunk és tartsunk ki emléke mellett, mert ez az ő igazi megtisztelése. Azzal, hogy nem feledjük emlékét, életművét és azt, amit tetteivel bizonyított számunkra: szembeszállni a rosszal“ – fejezte be gondolatait.

Fehér Dalma az idén 40 éves Kormorán zenekar Jöjjön el a te országod című dalát énekelte el.

A felvidéki magyarság szívében és tudatában ott a helye Esterházy Jánosnak

Ezt követően Csáky Pál, európai parlamenti képviselő emlékezett meg a nemesi származású Esterházyról, aki egymaga felvállalta a több mint félmilliós elszakadt magyar közösség sorsát, képviseletét. „Tudatos döntésével, a szülőföldjéhez való hűségével a nehezebb utat választotta. Méltán illeti ezért tisztelet és szeretet“ – fogalmazott Csáky Pál. Esterházy János rehabilitációjáról elmondta, hogy 1999-ben „volt egy pillanat, amikor majdnem reálisnak tűnt a folyamat.“ Emlékeztetett rá, hogy olyan ember előtt hajtunk fejet büszkén és tisztelettel, aki a formális jog szerint a mai napig háborús bűnös és elítélt. Az európai parlamenti képviselő szerint Esterházy rehabilitációja azért tűnik lehetetlennek, mert ugyanazon törvény, ugyanazon paragrafusa szerint ítélték halálra, mint Jozef Tisot. „A felvidéki magyarság elfogadta őt, ezért soha nem is volt szükség a rehabilitációjára“ – mondta Csáky.

A továbbiakban Csáky Pál megemlítette, hogy 2017. június 4-én, halálának hatvanadik évfordulóján Alsóbodokon, Esterházy szülőföldjén szentelik fel az Esterházy-kápolnát. Csáky reményei szerint e hely zarándokhelye lesz a felvidéki magyarságnak.

Forrás: Szalai Erika, Felvidék.ma

Fotók: Oriskó Norbert