…azaz: „Oszd meg és uralkodj”. Úgy tűnik, hogy már a Római Birodalomban is hatékonyan alkalmazott politikai módszer Bugár Béla egyik kedvenc játékszerévé vált.

Bugár Béla és Menyhárt József a dunaszerdahelyi Magyar-Magyar Párbeszéden, 2016. novemberében. Archív felvétel

A tegnapi Pravdában megjelent interjúban a Most-Híd elnöke elmondja: „Egyik oldalon az MKP elnöke azt mondja, próbáljunk együttműködni, a másik oldalon az MKP Országos Tanácsának elnöke (Őry Péter – szerk. megj.) szerint a magyar Országgyűlés elnökének igaza van.” (Mint ismeretes, Kövér László a közelmúltban Bugár Bélát olyan szlováknak nevezte, aki jól beszél magyarul).

Bugár tulajdonképpen megismételte azt, amit már a Pátria Rádió év eleji Reggeli című műsorában is elmondott. Emlékeztetett arra, hogy az MKP ifjúsági csoportjának vezetője „Gubík László elég durva bejegyzést tett az fb-oldalán”. A kört Bugár tovább szélesítette, és egy ravasz udvarlási kísérletet tett a Magyar Közösség Pártja elnöke és további (egyelőre meg nem nevezett) vezetői irányába: „elhiszem, hogy az MKP-vezetőségének számos olyan tagja van, köztük az elnök úr is, aki őszintén gondolja az együttműködést” – hangzott el múlt héten a Pátriában. A különböző utózöngék miatt Bugárék levelet is küldtek a Magyar Közösség Pártjának, várják a magyarázatot.

A levélre természetesen választ küldünk” – mondta az említett rádióműsorban szintén részt vevő Menyhárt József MKP-elnök, aki viszont annak ellenére, hogy még csak fél éve szerepel a nagypolitika színpadán, nem sétált be a 27 éve ott „konzerválódó” Bugár Béla csapdájába. Mégpedig úgy, hogy nem is kerülte meg a kérdést! Emlékeztetett arra, hogy „Gubík László nem a magyar-magyar párbeszéd ellen beszélt, hanem a Denník N-ben felhozott telekspekulációkkal kapcsolatos cikkre kötött rá” (ami Bugár Béla érzékenységének minden bizonnyal fájó pontja). Menyhárt József hangsúlyozta, az összefogás támogatása nem jelenti azt, hogy például a kormányzatban tapasztalt negatív cselekvéseket nem teszik szóvá, a nyílt párbeszéddel a magyar közösség épülését akarják segíteni. Mint mondta, a civil életből számos példa mutatja, hogy ez az út sikeres lehet.

Tíz éve már, hogy Bugár Béla az MKP-t is megosztotta. 2007-ben elvesztette az elnöki tisztségért folyó szavazást Csáky Pállal szemben. Akkor azt mondta, befejezi ténykedését a nagypolitikában, de mindig MKP-s marad. 2009-ben otthagyta a pártot, megosztotta a magyarságot. Az MKP a szlovák parlamentből kimaradt, ám a Most-Híd a megyei, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon viszont mindig gyengébben szerepelt az MKP-nál.

Most megyei választások jönnek, Bugárnak gondot okozhat, kivel vegye az akadályt, hiszen a szlovák jobboldal számos meghatározó szereplője előtt (kivéve persze a hőn szeretett Andrej Dankót, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét) a tavalyi parlamenti választás után elveszítette hitelét. S bár lehet, hogy számára úgy fogalmazódik meg e dilemma, hogy kit emeljen magához, mégis talán úgy helyesebb feltenni a kérdést: kit ránt magával a politikai süllyesztőbe…?

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma