A Somorja melletti egyik kavicsbányából, még a hetvenes években, egy csónak került elő. Négy méter mélyből hozta fel a kotrógép. Egy időre a Csallóközi Múzeumba került, később pedig a somorjai tájházba. Mindkét helyen csak kallódott, nem igazán tudtak mit kezdeni vele. Egészen addig, amíg Nagy Iván etnológus, a múzeum kurátora vissza nem hozatta Dunaszerdahelyre, egy kiállításra és kérte, hogy vegyék múzeumi leltárba, mert értékes darabnak tartotta.

Sok munkába és időbe telik még, míg a múzeumlátogatók is megcsodálhatják (Fotó: B. Vida Júlia), Felvidék.ma

„A Csallóközben kétfajta csónak volt ismert. Az egyik az egy darab fából kivájt csónak, mint ez a szóban forgó is, a másik fajta pedig a ladik, ami deszkából készült. A ladikkészítés azonban mindössze kétszáz évre nyúlik vissza, nagyjából a fűrésztelepek megnyitásához kötődik, amelyek a jó minőségű deszkákat biztosították hozzá” – avat be a különleges lelet történetébe az etnológus.

A szóban forgó „kincs” egy darab fából kivágott, vagy kivájt csónak, amit külön szerszámmal készítettek a régmúltban. Sőt, belülről még ki is égethették.



A fenyőfából készült csónak a víz alatt sem lett az enyészeté (Fotó: B. Vida Júlia)

„Ez a csónakforma még a neolit korba vezethető vissza, és arra jutottam, érdemes volna megvizsgáltatni, hogy megtudjuk, mégis milyen korból származik. Felvettem a kapcsolatot a pozsonyi régészeti tanszék vezetőjével, Peter Barta professzorral, aki mintát is vett belőle és azt elküldte Amerikába. Onnan az a meglepő válasz érkezett, hogy kelta kori csónakmaradványról van szó, nagyjából az időszámításunk előtti 4. századból származhat. Ez annál is érdekesebb, mivel aki kutatja a Csallóköz történetét, az tudja, hogy a kelták halomszerű sírokat emeltek, amelyekből többet találtunk tájainkon is. Ők voltak az első etnikum, akikről tudomásunk volt, hogy errefelé éltek. A vaskori hallstatti kultúra volt jelen itt is”– szövi tovább a történetet Iván.

Elnyeri méltó helyét a múzeumban

Elmondja azt is, hogy a csónak vizsgálatához szükséges anyagi eszközökhöz úgy jutottak hozzá, hogy a művészeteket támogató alaptól kértek és kaptak támogatást. A rekonstrukcióra majd még külön kell pályázniuk, bár az még odébb van… Addig még sok víz lefolyik a Dunán.

Amit viszont már most lehet tudni a múzeum nem mindennapi „szerzeményéről”, az az, hogy nagyjából i.e. 325-350 körül készülhetett, méghozzá fenyőfából. Valószínűleg az alapanyagát úgy úsztatták le az Alpokból vagy a Kárpátokból.


Nagy Iván a csónak méreteit magyarázza (Fotó: B. Vida Júlia)

„A Miamiból érkezett mérési eredmények annyira különlegesek, hogy a továbbiakban szükség lesz még két különböző, egymástól független szakértői véleményre, vizsgálatra is, a megerősítés érdekében. Az első eredmények nagyon biztatóak, és ha a másik két vizsgálat is alátámasztja, hogy valóban ősrégi leletről van szó, akkor kezdődhet el a csónak rekonstrukciója és konzerválása – szakemberek bevonásával. Ezután állítjuk ki a múzeumunkban és elnyeri méltó helyét a múlt tárgyi emlékei között. Bizonyítéka lehet annak is, hogy már nagyon régóta lakott vidék volt a Csallóköz, meg annak is, hogy az itt élők vízi emberek, halászok lehettek” – zárja a csónak történetét Nagy Iván, aki szerint egyelőre a kutatás stádiumában vannak, és kell még hozzá egy-két év, míg a múzeumba látogatók is megcsodálhatják ezt a rendkívüli leletet, ősi tárgyi emléket.

Forrás: Felvidék.ma, B. Vida Júlia