Dunaszerdahelye (Felvidék) a DAC 1-0-ra legyőzte a vendég Slovan Bratislavát a szlovák labdarúgó-bajnokság szombati rangadóján.

A dunaszerdehelyi Dac Aréna – piros-fehér-zöldben (fotó: MTI, Krizsán Csaba)

A dunaszerdahelyi csapat egy bal oldali beadást követően Pavol Safranko csúsztatott fejesével szerezte a győztes találatot a 92. percben. A labda a bal kapufáról pattant a hálóba. Sikerével a DAC megszakította a második helyen álló pozsonyiak hét mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát, egyúttal szinte reménytelenné tette helyzetét, hogy a hétpontos előnnyel éllovas Zsolnát utolérje. A hetedik DAC immár tíz forduló óta nem kapott ki. Nagy riválisát két év elteltével múlta felül, míg hazai pályán közel hat esztendeje nem tudott nyerni ellene.

A mérkőzés iránt szerte Kárpát-medencében nagy volt az érdeklődés. A meccset élőben közvetítette az M4, és sokan személyesen jöttek szurkolni a DAC-nak, köztük Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is, aki Menyhárt József (a Magyar Közösség Pártja elnöke) és Őry Péter (MKP Országos Tanácsának elnöke) között helyet foglalva tekintette meg a találkozót. (fotó: MTI)

A hazaiaknál Vida Krisztofert a 91. percben cserélte le László Csaba vezetőedző, aki sérülés miatt nem számíthatott Mervó Bencére. A vendégeknél Priskin Tamás végigjátszotta a meccset.

A DAC játékosai ünnepelnek, miután a szlovák labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésen 1-0-ra nyertek a Slovan csapata ellen a dunaszerdahelyi DAC Arénában 2017. április 8-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A két csapat ötvenedik alkalommal találkozott egymással, és először a dunaszerdahelyiek felújított stadionjában, amelybe több mint hétezren látogattak ki. A nagyszerű hangulat ellenére a mérkőzés nem múlt el rendbontás nélkül, a vendégdrukkerek folyamatosan petárdáztak, majd székeket téptek fel az első félidőben és azzal dobálóztak, ezért a rendőrök kiterelték a néhány száz szlovák szurkolót a szektorból.(Az MTI tudósításából)

László Csabának, a DAC vezetőedzőjének öröme (MTI Fotó: Krizsán Csaba)
A Slovan szurkolói összecsapnak a biztonsági őrökkel és a rendőrökkel (MTI Fotó: Krizsán Csaba)
Boldog dunaszerdahelyi szurkolók (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

„Ebből a jelenségből és a varázslatos szurkolótábor elnyűhetetlen fanatizmusából fakadóan pedig fantasztikus hangulat uralkodik minden egyes DAC-meccsen. A Slovan elleni rangadó viszont mindegyiktől eltér. Terhes szimbóluma lett a szlovák-magyar viszonynak, hiszen míg az egyik, – ahogy a fentebb is levezettük – a magyar nemzet szimbolikus csapata, addig a Slovan – amint a neve is hirdeti – a szlovák nemzeté. E mindenkori szembenállás pedig 2008. november 1-jén csúcsosodott ki igazán, amikor a szlovák karhatalom a szurkolókra uszította a rendfenntartó egységeket, amelyek könyörületet nem ismerve vertek agyba-főbe, akit csak értek. Egy áldozat, Lengyel Krisztián súlyosan meg is sérült. Ráadásul olyan törvényt is életbe léptettek, hogy nem nemzetközi meccseken ne lehessen a szlovákon kívül más zászlót kitenni a stadionban, így szabva gátat a piros-fehér-zöld tengernek a DAC-meccseken.” (Részlet a Felvidék.ma hírportál – Hideghéty Andrea – tudósításából)