Mintegy 100 ezer új munkásra lesz szüksége az autóiparnak a következő néhány évben a négy visegrádi országban. Az ágazat már most is komoly szakmunkáshiánnyal küzd – olvasható a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák autóipari szövetség közös nyilatkozatában, amelyet a keddi pozsonyi tanácskozásuk után adtak ki.

(illusztrációs felvétel – pixabay)

A négy autóipari szövetség nyilatkozatában, amelyről a közszolgálati Cseh Televízió tájékoztatott, felszólította a régió kormányait, hogy foglalkozzanak intenzívebben a munkaerőhiánnyal és segítsék elő a közép-európai regionális együttműködés fejlesztését az autóiparban.

„Ma eljutottunk annak határáig, amelyen belül még kihasználhatjuk a meglévő gazdasági erőforrásokat. Időnként már most is megtörténik, hogy munkaerőhiánnyal nézünk szembe. Amennyiben nem javulnak a feltételek, annak az állam gazdasági teljesítménye látja majd kárát” – mutatott rá Bohdan Wojnar, a cseh autóipari szövetség elnöke. Hozzátette: a cseh autóiparnak a következő néhány évben mintegy 30-40 ezer új munkásra, elsősorban szakmunkásra lesz szüksége.

Juraj Sinay, a szlovákiai autóipari szövetség vezetője azt mondta: Szlovákiában a következő három évben mintegy 14 ezer új szakmunkásra lesz szükség. Ezeknek csak mintegy felét lehet biztosítani a szakiskolákból kikerülő végzősökkel – jegyezte meg Sinay. A szükséges munkaerő másik felét külföldi vendégmunkásokkal fog kelleni biztosítani. Az ágazatban már most is több vállalat alkalmaz idegeneket. Szerinte a régió országainak problémái az autóiparban sok mindenben közösek, ezért érdemes egyeztetni, véleményt és tapasztalatot cserélni. Ugyanakkor a régió autóiparának a közeljövő kihívásaira – az alternatív üzemanyagot használó autók terjedésére, a szolgáltatások digitalizációjára a nagyobb mobilitásra – is fel kell készülnie. Bohdan Wojnar szerint a cseh autóipari szövetség már stratégiai együttműködésbe kezdett a kormánnyal, s az első lépéseket, az elképzelések egyeztetését már elkezdték.

A V4-ek országaiban tavaly 3,65 millió autót gyártottak, ami az európai autógyártás mintegy 25 százalékát teszi ki. Szlovákia és Csehország az egy főre eső autógyártásban a világ élvonalában jár.

Forrás: kj, felvidek.ma