Valamivel több, mint egy hónapja egy tárgyalóasztalnál ült a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd vezetősége. A tét az volt, megegyeznek-e a közös indulásról. Míg az MKP a megyei választásokról tárgyalt volna, a Most-Híd az országos együttműködésről akart egyezséget kötni.

A történet itt véget is érhetne, hiszen egyértelmű volt, hogy ha már abban sem tudnak megegyezni az érintettek, miről akarnak tárgyalni, akkor kár hozzáfogni. De az esélyt meg kellett adni.

Korábban már tárgyalt egymással a két párt, akkor abban egyeztek meg, hogy nem folytatnak majd egymás ellen lejárató kampányt. Az áprilisi tárgyalást követő sajtótájékoztatón az volt az ember érzése, hogy a Magyar Közösség Pártja székházában a házigazdákkal az amúgy is sértődött Most-Híd elnöke és annak küldöttsége tárgyalt. Ez pedig már a tárgyalás megkezdése előtti „fotóterminuson” is látszott, ezért a végeredmény előre borítékolható volt.

A sajtótájékoztatón Menyhárt József vázolta a helyzetet, azt mondta, az MKP felkészült, a magyar közösségért és a régióért dolgozni akaró jelölteket állít majd. Ezek után Bugár Béla arról szólt, hogy szomorú, mert hét éve elkezdődött az árulózás és az azóta is tart. Már ekkor láttam kollégáimon, kutatnak, vajon ki és mikor árulózott itt utoljára, de ahogy én, úgy valószínűleg ők sem jöttek rá erre. De most tekintsünk el ettől.

Menyhárt József újra elismételte, az MKP olyan jelölteket állít, akik dolgozni akarnak és tudnak. Ezért azt szerették volna, ha a Nagyszombat megyében induló Berényi Józsefet a Most-Híd is támogatja, hiszen a legutóbbi választásokkor is megelőzte Nagy Józsefet, akit a Most-Híd indított.

Újságírói kérdésre Bugár Béla nem adott konkrét választ, elképzelhető-e, mégis támogatják majd egymást a pártok, csupán visszatért ahhoz, hogy őt annak idején leárulózták. Majd kifejtette, hogy az árokásásnak véget kell vetni. A naivabb felvidéki magyar ember ebből arra is következtethetett volna, hogy a Most-Híd ezúttal nem állít elnökjelöltet Nagyszombat megyében. De ismét tévednie kellett annak, aki ilyen ábrándokat kergetett.

Bugárék megint meg akarják mutatni, hogy nekik is vannak embereik, ezért ők is találtak jelöltet, a kulturális minisztérium államtitkárát, Rigó Konrádot. Azt is mondhatnánk, a Most-Híd feláldozza államtitkárát, de ne legyünk naivak, csak egy céljuk van: gyengíteni az esélyesebbnek tartott Berényi Józsefet.

Rigó jelöléséről a Most-Híd elnöksége döntött, ezért nem tudjuk, milyen támogatottsága van a régiókban. Berényi Józsefet az MKP két érintett járása, a Dunaszerdahelyi és a Galántai is támogatta. Nem mellesleg: négy évvel ezelőtt ő került a választás második fordulójába.

A magyaroknak így ismét lesz választási lehetőségük, kérdés, mennyire akarnak ezzel élni?!

Forrás: Neszméri Tünde, Felvidék.ma