A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra. Az elmúlt öt év összetett győztese, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka élesen kritizálta az új rendszert.

(Hosszú Katinka például csak ez év április 28-áján négy aranyat úszott ki. Fotó: H.K. fb-oldaláról)

Az idén kilenc állomásos vk-t érintő talán legfontosabb módosítás az, hogy egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. A korábbi években előfordult, hogy Hosszú Katinka egy versenyen tíz, vagy annál több számban is résztvevő volt.

„Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén… De mást nem” – áll a Hosszú Katinka Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben.
A 28 éves úszó megemlíti: azzal sem ért egyet, hogy a vk-futamokra mostantól nem nevezhet bárki, azokon csak meghívással lehet elindulni.
Hosszú Katinka 2012 óta minden évben megnyerte a sorozat összetett pontversenyét, csak tavaly 386 ezer dollárt (106 millió forint) keresett és 73 aranyérmet gyűjtött.

A FINA Budapesten tartózkodó ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu az ATV-nek rövid interjút adott a világkupát érintő változásokkal kapcsolatban. A sportvezető elmondta: Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének nincs köze a lebonyolítási rendszerben történt módosításokhoz. Az a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára született meg, és egy év tapasztalatai alapján vonják le a végső következtetéseket, hogy az újítás beválik-e.

Marculescu hangsúlyozta: a kilenc állomásból álló sorozat megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, amelyből több mint 2 millió a pénzdíj. A FINA szándéka az, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozat versenyein, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak minden költségét a FINA magára vállalja.

(Amit kevesen látnak, az a sok edzés, ami az érmek mögött van. Fotó: Hosszú Katinka fb-oldala)

A vk-pénzdíjak a korábbiakhoz képest emelkedtek, hiszen a jövőben nem az első három, hanem az első hat helyezett részesül anyagi elismerésben.
Az úszók idei világkupa-sorozata, melyet 25 méteres medencében rendeznek, augusztus 2-án kezdődik Moszkvában.

A világkupa 2017-es menetrendje (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):
————————————————————————–
augusztus 2-3.: Moszkva
augusztus 6-7.: Berlin
augusztus 11-12.: Eindhoven
szeptember 22-23.: Doha
szeptember, 26-27.: Dubaj
szeptember 30.-október 1.: Hongkong
november 10-11.: Peking
november 14-15.: Tokió
november 18-19.: Szingapúr

(MTI)