A Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere születésének 100. évfordulója alkalmából szeptember 27-én emlékkonferenciát rendeztek Eperjesen. A Maléter Pál és a jelen című konferencia az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanújának szülővárosában zajlott. A rendezvény fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja volt. 

Haraszti Attila kassai főkonzul és Andrea Turčanová Eperjes polgármestere koszorúz (Fotó: Kassai Magyar Főkonzulátus)

Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezésére, Magyarország Kassai Főkonzulátusa, az Eperjesi Egyetem és Eperjes Megyei Jogú Városának együttműködésével valósult meg a rendezvény az Evangélikus Kollégium dísztermében. Maléter Pál Eperjesen született, az 1956-os forradalom és szabadságharc honvédelmi minisztere volt, ezért később a kommunista vezetők kivégezték.

A találkozó során valamennyi érdeklődő megismerkedhetett Maléter sorsával, 1956-ban betöltött szerepével, családja eperjesi és kassai történetével, valamint a korral, melynek kiemelkedő személyisége volt.

Maléter Pál szülőháza Eperjesen (Fotó: Kassai Magyar Főkonzulátus)

Maléter Pál 1917-ben látta meg a napvilágot, tanítócsaládból származott, édesapja az Eperjesi Evangélikus Kollégium igazgatója volt. Az érettségi után Prágában orvosnak tanult, majd Budapesten a katonai akadémián folytatta tanulmányait. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a hadsereg tisztjeként a kommunista rendszer ellen harcolók sorában állt. A szovjet titkosszolgálat letartóztatta, és 1958-ban Nagy Imrével, a forradalom vezetőjével együtt kivégezték. Fabiny Tamás, a Magyar Evangélikus Egyház püspöke beszédében úgy emlékezett Maléterre, mint a kollégium diákjára. Patrik Derfiňák, az Eperjesi Egyetem Bölcsészkarának docense mutatta be a Maléter család eperjesi életképeit.

A történelmi összefüggésekről és vonatkozásokról a budapesti dr. Horváth Miklós beszélt. Balassa Zoltán kassai helytörténész emlékeztette a közönséget az 1956-os magyar forradalom szlovákiai reakcióira. Ľudovít Petraško pedig előadásában kitért a kommunista diktatúra eperjesi áldozatainak sorsára.

Az emlékkonferencia keretén belül a résztvevők megkoszorúzták a kommunizmus áldozatainak a Fő utca 72. szám alatt található emléktábláját. Ünnepi beszédet mondott Haraszti Attila kassai főkonzul, Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere és Ľudovít Petraško, a Szlovákiai Politikai Foglyok Szövetsége Eperjesi Szervezetének elnöke. Maléter Pál szülőháza előtt emlékezett meg a családról és annak a városhoz fűződő történetéről az egykori honvédelmi miniszter özvegye, Gyenes Judit is.

Forrás: Felvidék.ma, NE