A csehországi Föld és Kor (Zem a Vek) cseh közösségi oldal a napokban érdekes bejegyzést tett közzé: míg Orbán Viktornak népes családja van, addig Európa vezető politikusai gyermektelenek.

Orbán Viktor és Lévai Anikó 1986 szeptemberében kötött házasságot. Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza és Flóra. A legidősebb gyermek 1989-ben, a legkisebb 2004-ben született. (Forrás: miniszterelnok.hu)

Az Európai Bizottság élén álló Jean-Claude Juncker (62 éves), a francia Emmanuel Macron (elnök, 39 éves), a német Angela Merkel (kancellár, 63 éves), a brit Theresa May (miniszterelnök, 61 éves), az olasz Paolo Gentiloni (miniszterelnök, 62 éves), a luxemburgi Xavier Bettel (44 éves, miniszterelnök), a svéd Stefan Lofven (60 éves, miniszterelnök), a holland Mark Rutte (miniszterelnök, 50 éves) mind gyermektelen – tájékoztat az említett oldalon megjelentetett táblázat, amellyel szemben Orbán Viktor magyar miniszterelnököt családja körében mutatják. Óriási a kontraszt, pedig nem is a teljes család képét hozták – a magyar miniszterelnök ugyanis öt gyermek édesapja. És felteszik a kérdést: kinek számít Európa jövője?

Egy másik, ugyancsak csehországi portál, az echo24.cz arról tájékoztat az „ Európát gyermektelen politikusok vezetik” című cikkében, hogy egy franciaországi kutatás szerint a hetvenes években született nők egynegyede gyermektelen marad. Mi lehet az oka? Többen előnyt adnak a karriernek? Természetesen arra is van több példa, hogy szeretnének gyermeket, ám mégsem adatott meg – ez utóbbiról egyébként még 2012-ben a The Daily Telegraph –nak Theresa May is vallott. Mégis az a helyzet, hogy még soha sem volt ennyi gyermektelen európai országot vezető politikus, mint most. A „Hlavné správy (Fő hírek)” cseh portál még ez év májusában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenséget sokan katasztrofálisnak tartják. Idézik a német Ursula von der Leyen védelmi minisztert, miszerint azt mondta, ha nem változik a helyzet, „leolthatják a villanyt”. Mi hozzátesszük, nem a levegőbe beszél, a Wikipédia szerint a hölgynek hét gyermeke van!

Mi a helyzet a Visegrádi Négyekkel? A cseh Bohuslav Sobotkának két gyermeke van, a lengyel Beata Szydlonak szintén, Robert Ficónak egy fia született, így Orbán Viktor öt gyermekével „kiegészítve” a V4-ek miniszterelnökei együttesen 10-szeres szülők. Talán ez is eredményezi azt, hogy más nézeteket vallanak a migránspolitikával és Európa jövőjével kapcsolatban, mint az európai nagyhatalmak vezetői…

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék,ma