Átadták az Év faluja kitüntetéseket, melyben Szímő a második helyen végzett. A díjátadót a Námesztói járásban lévő Polhorán, a győztes faluban tartották meg. A harmadik helyen a Turócszentmártoni járás települése, Blatnica végzett. A versenyt a bécsi székhellyel bejegyzett Európai Munkaközösségek a Vidék Fejlesztésére és a Falvak Megújítására elnevezésű szervezet hirdette meg.

Nemrégiben adták át az Év Faluja díjakat, Szimő sikeréről és az átadóról Bób Jánosssal, a község polgármesterével beszélgettünk.

Ahhoz, hogy a versenyen elinduljon egy település, prezentációt kellett kidolgozni, amelyben hét kategóriában kellett bemutatkozni. Bizonyítani kellett, hogy az önkormányzat megfelelően gazdálkodik a rá bízott forrásokkal. Be kellett mutatni a falutervezést és a megfelelő vállalkozói környezet kialakítását. A bizottság a természeti források hasznos kihasználását is értékelte, valamint az életkörülményeket, amelyeket a falu biztosít a lakók számára. A tárgyi és szellemi örökség ápolását csakúgy, mint a környezet megóvását és a partneri viszonyokat is értékelte a szakmai zsűri.

Az Év faluja díjátadó (Fotó: Bób János facebook oldala)

A polgármester elárulta a nevezés okát is: „Amikor tavasszal megtaláltuk a pályázati kiírást, átgondoltuk, hogy azoknál a témaköröknél, amelyeket felsoroltak, mi már egy szintet elértünk. Már akkor, mikor kidolgoztuk a prezentációt, azt mondtuk, hogy érdemes volt, mert egyfajta leltárt készítettünk, természetesen az is kiderült számunkra, hogy milyen feladatok várnak még ránk. Szeretnénk tovább fejlődni és fejleszteni a települést. Járt nálunk egy 12 fős szakmai zsűri, akiknek bemutattuk a falut. Ez az országos második helyezés nagy elismerés, nagyon megtisztelőnek tartjuk, arra sarkall bennünket, hogy becsületesen dolgozzunk tovább, fejlesszük magunkat és tényleg olyan települést akarunk kialakítani, ahol szép a környezet, ahogyan a szlogenünk is mondja, ahol, élni jó, ahol mindig történik valami.”

A Felvidék.ma kérdésére Bób János elmondta: „A kitüntetéseket Szlovákia legészakibb falujában, Polhorán (Oravská Polhora) adták át. A megmérettetést kétévente hirdetik meg. Egész Dél-Szlovákiából csak Szímő került be a döntőbe.” Az első három díj a legértékesebb, de adnak át különdíjakat is, több kategóriában. A dobogós helyezéseket a hét meghirdetett kategória értékelése alapján határozzák meg. A díjat a környezetvédelmi miniszter adta át.

Az Év faluja második helyezettjének díjára magyarul is felkerült a település neve (Fotó: Bób János facebook oldala)

„Nagyon jó érzéssel vettük át a díjat. A díjátadó után el is mondtam: amikor elkészítettük a bemutatót a szakmai zsűrinek, a kolléganőkkel megállapítottuk, hogy már akkor is nyertünk, ha nem jutunk be a döntőbe. Hiszen ez egy jó értékelés volt a magunk számára is. Feltérképeztük, mi mindenünk van. A díjátadón pedig megbizonyosodtunk arról, hogy valóban megérdemeltük a kitüntetést. Nagyon jó érzés, hogy szakértők értékelték így a falut, és igazából csak hajszállal maradtunk le” – mondta el Bób János, majd hozzátette: „mindig nagyon jólesik, ha a munkánkat elismerik. Azt szeretnénk elérni, hogy a lakosok jól érezzék magukat. Úgy gondoljuk, ebben már sikerült eredményeket elérnünk, és azért is ösztönöz ez minket arra, hogy tovább tegyük a dolgunkat becsülettel.”

A polgármester aláír (Fotó: Bób János facebook oldala)

A díjátadókor a községek ismét bemutatót tartottak, ezúttal Polhorán, ahol a település lakói is kilátogattak a falvak sátraihoz. „Nagyon nagy érdeklődés volt a helyi lakók részéről Szímő iránt. A sátrunkhoz nagyon sokan ellátogattak. Egyforma sátrakat alakítottak ki a szervezők, és mi vittük a bemutató anyagokat, prezentáltuk Szímőt, nagyon széppé tettük a magunk bemutató helyét. Vittünk zöldséget, gyümölcsöt, szikvizet és rizlinget, amelyből ugyanolyan fröccsöt készítettünk, mint a nyári fröccsnapokon. Pozitívan vették a jelenlétünket a helyiek, olyan nagy sikerünk volt, hogy testvértelepülési kapcsolatot szeretnének velünk létesíteni” – árulta el büszkén Bób János.