Magas, 68,13%-os részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott a magyarországi országgyűlési választásokon az Orbán Viktor miniszterelnök mögött álló Fidesz-KDNP pártszövetség.

Az adatok 93%-ának feldolgozása után a Fidesz-KDNP 133 mandátuma 2/3-os többséget jelent. Ez még változhat, az Fidesz dominancia győzelme nem.

  1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 42, összesen: 133, a parlamenti mandátumok aránya: 66,83 százalék.
  2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 25, összesen: 26, a parlamenti mandátumok aránya: 13,07 százalék.
  3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék.
  4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
  5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék.
  6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (b3) a Kossuth-nótát énekli a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Mellettük Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője (b) Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt felesége (b2), Novák Katalin, a Fidesz alelnöke (j2) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az országos listákra leadott szavazatok 91,65 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő: 

1. FIDESZ-KDNP (48,64 százalék, 2 284 460 szavazat)
2. JOBBIK (19,69 százalék, 924 590 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (12,24 százalék, 574 918 szavazat)
4. LMP (6,82 százalék, 320 491 szavazat)
5. DK (5,52 százalék, 259 329 szavazat)
— a parlamenti küszöb alatt:
6. MOMENTUM (2,79 százalék, 131 111 szavazat)
7. MKKP (1,68 százalék, 78 835 szavazat)
8. EGYÜTT (0,61 százalék, 28 878 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 13 613 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 9380 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 7441 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 6272 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,10 százalék, 4856 szavazat)
14. MCP (0,08 százalék, 3976 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,07 százalék, 3397 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 2804 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 2358 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1773 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 1481 szavazat)
20. NP (0,03 százalék, 1283 szavazat)
21. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 1261 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 1142 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 891 szavazat)

Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 4 696 595

Orbán Viktor: sorsdöntő győzelmet arattunk

Magyarország nagy győzelmet aratott, „sorsdöntő győzelmet arattunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap éjjel a kormánypártok budapesti eredményváró központja, a Bálna előtt a Fidesz-KDNP győzelmét hozó parlamenti választás után.

„Győztünk!” – ezzel kezdte beszédét az összegyűlt tömeg előtt a kormányfő, a Fidesz elnöke, aki úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett.
„Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot” – mondta Orbán Viktor.
Kiemelte: Magyarország még nem tart ott, ahol szeretnék, de már elindult a saját maga választotta útján. „Együtt fogunk ezen az úton végigmenni” – ígérte a kormányfő.
A miniszterelnök köszönetét fejezte ki a választóknak, külön a Fidesz-KDNP-re szavazóknak, amiért kitartottak mellettük az elmúlt években.
Köszönetet mondott továbbá a külhoni magyaroknak, akik „segítettek megvédeni az anyaországot”, valamint Jaroslaw Kaczynskinek, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek is a támogatásért.
Emellett megköszönte a Fidesz segítőinek, önkénteseinek munkáját, továbbá azoknak is köszönetét fejezte ki, akik „imádkoztak értünk és értem”.
Végül feleségének, Lévai Anikónak mondott köszönetet.
„Mindent köszönök, Soli Deo gloria” – zárta szavait Orbán Viktor, majd a Fidesz és a KDNP vezető politikusai a Bálna előtt összegyűlt emberekkel elénekelték a Kossuth-nótát, ezt követően pedig a Himnuszt.
A miniszterelnök a Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! köszöntéssel búcsúzott.

Lemond Vona Gábor a Jobbik elnöki tisztségéről

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat.

A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült.
Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a voksolások, értékelése szerint a demokrácia ünnepe, hogy nagy számban vettek részt az emberek.

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége – jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében, hétfőre virradó éjszaka. Molnár Gyula közölte, tudomásul veszik a választói akaratot és felelősnek tartják magukat kialakult helyzetért.

A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja a „változás szövetségét”, készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Az ellenzéki politikus gratulált a győztesnek.
Molnár Gyula bírálta és felelősnek tartotta az ellenzéki oldalon azokat a pártokat, amelyek előbb támogatták, majd elálltak a közös listától, illetve azokat is, amelyek – szerinte – 17 választókerületben akadályozták meg a demokratikus ellenzéki jelöltek győzelmét.
Hiller István, az MSZP választmányának elnöke a sajtótájékoztatón közölte, szombatra összehívja az MSZP választmányát, amely kitűzi a tisztújító kongresszus időpontját.

LMP: nem a programunkon kell változtatni, hanem azon, ahogy közvetítjük

Budapest, 2018. április 9., hétfő (MTI) – A kormányváltás nem sikerült, ez azonban nem jelenti azt, hogy feladjuk a küzdelmet – mondta hétfő, kora hajnali sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint pártjának nem a programján kell változtatnia, hanem azon, ahogyan közvetítik azt a választók felé.
„Hiába értünk el jobb eredményt, mint négy éve” – fogalmazott, hozzátéve: most kétszer olyan keményen kell küzdeni Magyarországért, mint eddig.
Hadházy Ákos társelnök a tájékoztatón bejelentette lemondását a társelnöki posztról.

Gyurcsány aggódik a „fékevesztett Fidesz” miatt

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a vasárnapi választáson a polgári, európai, nyitott Magyarország szenvedett vereséget. Gyurcsány Ferenc vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, kora este sokkal bizakodóbb volt, de már csak az a kérdés maradt nyitva, hogy az összes szavazat megszámlálása után a Fidesznek lesz-e kétharmada. Egy kétharmados, „fékevesztett Fidesz”, ami úgy érzi, hogy sikeresen politizált, az a „határtalan agresszió és az embertelenség” politikáját folytatja majd – értékelt. Nem találják az ellenszerét annak az egyetlen egy ügyre épülő, ellenségkép építő, iszonyatos médiakampánnyal támogatott politikának, amit a Fidesz az elmúlt években folytat – közölte. Ez egy egymondatos, ráadásul tartalmát illetően hazug politika – tette hozzá.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elégedett a választáson elért eredményével

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) várakozásainak megfelelő a párt által az országgyűlési választáson elért 1,6 százalékot meghaladó listás eredmény, ezért sikeresnek tartják a kampányukat – közölte az eredményeket értékelve a párt elnöke az MTI-vel hétfőn hajnalban. Kovács Gergely hangsúlyozta, hogy a legfőbb céljuk az 1 százalékot meghaladó eredmény elérése volt, mert így lehetőségük nyílik a továbblépésre.
A jövőre vonatkozó legfontosabb céljuk egy médiabirodalom kialakítása, a megyei napilapok felvásárlásával és tartalmuk egységesítésével, ugyanis jelenleg nagyon eltérnek egymástól ezek az újságok, ami összezavarja az embereket – mondta ironikusan.
Hozzátette, ijesztőnek tartják, hogy a Fidesz-KDNP program nélkül, csupán a migránsokat emlegetve ilyen jó eredményt ért el. Ebből azt vonják le tanulságként, hogy a jövőben az MKKP-nak is „migránsoznia” kell, sőt hasznosnak tartanák több kisebbségi társadalmi csoport, például a „drogosok és a melegek szidását” is – fogalmazott Kovács Gergely.

MTI

Sajnos volt egy dühítő, amatőr mozzanata a választásokat, amely elsősorban a választópolgárokat tette próbára, akiknek több órát kellett várniuk arra, hogy megismerjék az eredményeket. Nem először. (on)