Magyarországon 643 791 ember írta alá a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – közölte az aláírásgyűjtést Magyarországon szervező Rákóczi Szövetség főtitkára szerdán Budapesten, miután az aláírásokat átadták a Nemzeti Választási Irodának.

Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke (b) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára hozza az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozokat a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

    Csáky Csongor elmondta: 385 623 aláírás érkezett papíron, 258 168 pedig elektronikus formában.
    A főtitkár kiemelte: Magyarország össznemzeti ügyként kezelte a kezdeményezést, az aláírásgyűjtésben részt vettek az egyházak,  valamennyi frakcióval rendelkező párt, a települési önkormányzatok és az egyetemisták, valamint sok jóérzésű magyar ember. 
    Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke azt mondta, hogy mivel a kezdeményezést 1,32 millió ember írta alá, az európai őshonos kisebbségek ügyét nem lehet többé a “szőnyeg alá söpörni”.
    Az európai őshonos kisebbségek határozottan és nyomatékosan kérik az Európai Uniótól, hogy alkosson jogszabályokat jogaik védelmében, hiszen ugyanolyan joguk van használni anyanyelvüket, kultúrájukat használni mint a többséghez tartozó  nemzeteknek – mondta.
    A FUEN elnöke ismertette: a szükséges aláírások összegyűjtése után az Európai Bizottságnak kell döntést hoznia a jogalkotásról. Úgy vélekedett, hogy érdemben a következő, jövő májusban megválasztott Európai Parlament és bizottság foglalkozik majd az üggyel.
    Hozzátette: a jövőben számítanak a nemzeti kormányok és parlamentek, különösen a magyar kormány támogatására.
    Az eseményen részt vettek a határon túli magyar közösségek és a magyarországi nemzetiségek vezetői, képviselői.
    A Minority SafePack néven előterjesztett javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasol intézkedéseket az EU-nak az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében. 
    A szervezőknek 2018. április 3-ig több mint egymillió aláírást kellett összegyűjteni.

MTI