Matteo Salvini (Fotó: Alex Matreo/Alamy) – Forrás: Felvidék.ma

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szerdai varsói találkozója utat nyitott az EU-tagállamok fejlődését felgyorsító további kapcsolatok felé – értékelte Twitter-bejegyzésében Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője.

Matteo Salvini szerdán egynapos látogatást tett a lengyel fővárosban. A nap folyamán hivatali kollégájával, Joachim Brudzinskival tárgyalt, és fogadta őt Mateusz Morawiecki miniszterelnök is.

A PiS szóvivője Twitter-bejegyzésében „pozitívnak és kölcsönös megértéssel telinek” nevezte a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, illetve az olasz Liga vezetőjének találkozóját, amelyen mindazonáltal – mint írta – bizonyos kérdésekben nézeteltérések is felmerültek.

A tárgyalás utat nyitott „az uniós tagállamok fejlődésének felgyorsítását” célzó további kapcsolatok és az EU méltó, erős globális helyzetének biztosítása felé – írta Mazurek.
Kaczynskival folytatott tárgyalásáról Salvini a varsói olasz nagykövetségen rendezett sajtókonferencián számolt be. Elmondta: megkezdték a párbeszédet a májusi választások utáni együttműködésről az Európai Parlamentben (EP). Szerinte az új EP „teljességgel más lesz”, a két legerősebb frakció, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták nem lesznek benne túlsúlyban.

Kilátásba helyezte: a Liga azt tervezi, hogy a közeljövőben, még az EP-választások előtt egy tízpontos, Európa érdekeit szolgáló megállapodást terjeszt elő a lehetséges európai szövetségeseinek.

„Szeretném, hogy létrejöjjön azok szövetsége, akik meg akarják menteni Európát. Minél többen leszünk, annál jobb” – jelentette ki.

„A cél az, hogy a második legnagyobb mozgalommá váljunk, talán elsővé is, magasra kell törni” – fűzte hozzá. A jövőbeli EU-ról szólva kiemelte a biztonság kérdését, a felesleges bürokrácia felszámolását, a keresztény értékekhez való visszatérést, a családok és a fiatalok támogatását.

„Az EU-n belül teljes mértékben támogatom a demokratikus legitimációval rendelkező nemzeti kormányokat itt Lengyelországban, Magyarországon, illetve Ausztriában vagy Olaszországban is”

– hangsúlyozta. Úgy vélte: a kormányzó erők törvényeket fogadhatnak el állampolgáraik érdekében, Brüsszel beavatkozása nélkül.

A Liga és a PiS együttműködésére vonatkozóan elmondta: nem biztos abban, hogy a későbbiekben „közös lesz a sorsuk”, mindazonáltal „dolgoznak rajta”. Az Európai Parlamentben a PiS az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek, míg a Liga a jobboldali Nemzet és Szabadság Európája frakciójában foglal helyet.

Salvini közlése szerint a Kaczynskival folytatott tárgyalások napirendjén szereplő kérdésekben 10 százalékot tettek ki azok, amelyeken még dolgozni kell. Az egyik vitás kérdés az Oroszországhoz fűződő viszony. „Ha meg akarjuk változtatni Európát, nagy célokat kell kitűznünk, át kell hidalnunk a különbségeket” – jelentette ki erre utalva.

A migrációról szólva alapvető feladatnak nevezte az illegális bevándorlás megállítását, az embercsempészet felszámolását.

„Az országoknak meg kell tudni védeniük saját határaikat és állampolgáraikat külső segítség nélkül.

Olaszország – Lengyelországhoz hasonlóan – ezért nem írta alá az ENSZ globális migrációs csomagját – hangsúlyozta.

Twitter-bejegyzésben reagált Kaczynski és Salvini találkozójára Grzegorz Schetyna, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke. „A PiS miatt Lengyelország az unióban elszigetelődött. Kaczynskinak olyan partnerei vannak, mint Orbán vagy Salvini. Mindketten közelebb állnak Putyinhoz, mint az EU-hoz. Ez sajnos az uniós családból való kilépés felé vezet, és ezzel a lengyelek csak veszíthetnek” – írta Schetyna.

(MTI), Felvidék.ma