Polgár Hajnalka somorjai civiljogi aktivista bűnvádi feljelentést tett a Slovan-szurkolók ez év február 16-án, a dunaszerdahelyi MOL Arénában rendezett DAC-Slovan futballmérkőzésen mutatott megnyilvánulásaik ellen.

Fotó: Hideghéty A./Felvidék.ma, és rlszlet a csakfoci.hu tudósításából

A feljelentést a következő bűncselekmények elkövetésének gyanúja tárgyában történt meg: garázdaság, alapvető emberi- és szabadságjogok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kinyilvánítása, nemzetgyalázás, faji vagy vallási csoport elleni uszítás, nemzetiségi, faji és etnikai gyűlöletkeltés.

Polgár Hajnalka portálunkat tájékoztatva köszönetét fejezte ki a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Elemzőközpont „Jogsegély” jogi-szakmai műhelye munkatársának Szekeres Klaudiának, ekinek együttműködésével véglegesítette a dunaszerdahelyi járási ügyészségnek postai úton elküldött feljelentést.

Beadványában emlékeztetett arra, hogy a túlnyomórészt magyarok által lakott Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgócsapat mérkőzései élménynek, egyfajta kulturális ünnepségnek számítanak, melyre a szülők előszeretettel viszik el kiskorú gyermekeiket is.  A szóban forgó napon, 2019. február 16-án, a mérkőzés ideje alatt a pozsonyi Slovan szurkolótábora tiszteletlenül és jogsértően viselkedett a DAC szurkolóival szemben. Például olyanokat skandáltak, mint : „Bi, a bi, a bi Maďara do hlavy!“ („Üsd, és üsd, és üsd a magyart fejbe!”), „Madari do plynu!” („Gázba a magyarokkal!”) és hasonlók. Néhányan nyilvánosan mutogatták intim testrészeiket, legalább egy személy nyilvánosan meggyújtott egy FC DAC szimbólummal ellátott sálat.

„Bár jómagam nem tartozom egyik futballklub rajongótáborához sem, csupán alkalmi, passzív követője vagyok a mérkőzéseknek, mégis úgy vélem, ilyen kóros megnyilatkozások elfogadhatatlanok bárkivel szemben, kiskorúak jelenlétében pedig fokozottan károsak, mivel veszélyeztetik a közerkölcsöt, mi több az ifjúság erkölcsi nevelését. A Slovan szurkolóinak megnyilvánulásai egyértelmű gyűlöletükről tanúskodtak nemcsak a DAC szurkolóival, hanem általában véve minden magyarral szemben. Az eset azért is bántó, mivel megnyilvánulásaik a stadionon kívül is folytatódtak, ráadásul nem ez volt az első ilyen eset.” – fogalmazott Polgár Hajnalka, aki beadványához bizonyítékul fényképeket, és az említett mérkőzésről a világhálón is elérhető tudósítások elérhetőségét csatolta.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma