A Felvidéki Históriák elnevezésű internetes játék a tavaly megjelent Csallóközi Históriák folytatásaként jött létre a Kukkók polgári társulás kezdeményezéséből, a  Bethlen Gábor Alap, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága valamint a Magyar Kormány támogatásával.

A játék egy éven át tartó munkálatai 2018 őszén kezdődtek meg. A készítők több mint 30 mátyusföldi település közel 100 történetét gyűjtötték össze és dolgozták fel. Elkészült Mátyusföld játékos térképe, a történetek pedig különleges, szép illusztrációkat kaptak. Továbbá idén sem maradtak ki a régies, népies, ill. idegen eredetű kifejezések megértését segítő szómagyarázatok és képek. 600 új kvízkérdés gondoskodik a játékosok tanulságos szórakozásáról, valamint  segíti a történetek megértését és feldolgozását. A játék logikája változatlan: a helyes válaszokért pontokhoz, aranyakhoz valamint különféle, a játékkal töltött időt és a teljesítményt tükröző érdekes jelvényekhez jutnak a játékosok. Bizonyos számú pont összegyűjtése után egy, a korábban megismert történetekre épülő kérdésekből álló kihívást is lehet teljesíteni. A pontok gyűjtögetésével idővel szintet lépnek a kvízvadászok – így válnak felfedezőből kalandorrá, végül pedig krónikássá. Újdonságok is bekerültek a játékba: a játszani vágyók idéntől már a facebookos fiókjukon keresztül is be tudunk regisztrálni, valamint immár csapatokat is alkothatnak, hogy közösen gyűjtsék a pontokat.

A játék készítőinek hosszútávú célja, hogy idővel a teljes szlovákiai magyar régió mondahagyományát játékos formában dolgozza fel és ismeretterjesztő, szórakoztató céllal tegye közkinccsé.

Kukkók / Tények.sk