Apró kérdezz-felelek az elbukott oktatási törvényről

– Nagyon megosztott a felvidéki magyarság. Ilyen helyzetben kisajátíthatja egyetlen párt, esetünkben a Most-Híd a kisebbségi oktatásügy témáját?
– Nem, ezt senki nem teheti meg.

– Tárgyalt tehát a Most-Híd kisebbségi szervezetekkel a törvénytervezet benyújtása előtt?
– Nem, nem tárgyalt.

– Akkor őszinte volt a Most-Híd lépése? S milyen volt a javaslat szakmai minősége?
– Nem, nem volt, nem lehetett őszinte a lépés.. A tervezet szakmai minősége pedig gyenge volt. A szakma sokat tudott volna javítani rajta, ha megkérdezik.

– Az SNS előre megmondta, hogy nem támogatja a javaslatot. Volt így esélye annak az elfogadásra?
– A Most-Híd nem tárgyalt az ellenzékkel, tehát előre tudták, hogy lényegében nincs esélye a javaslatnak.

– Néhány magyar pedagógus most azon szomorkodik, hogy elbukott egy magyar üggyel kapcsolatos javaslat.
– A hidasok meg röhögnek rajtuk, hiszen ők tudják, hogy az egész elejétől fogva egy manipuláció volt a hiszékeny felvidéki magyarok megvezetésére. Ha komolyan gondolták volna, nem 5 hónappal a választások előtt nyújtották volna be, akkor, amikor már nem is érvényes a koalíciós szerződés, tehát már a koalíciós partnereket sem köti semmiféle kötelmény. Volt rá 4 évük, volt időszak, amikor erősebbek voltak. Miért nem tették meg akkor? Most ez egyértelműen a Most-Híd választási trükkje volt, nem több.

– Tehát, aki sír amiatt, hogy elbukott…
– … az amiatt sír, hogy elbukott a Most-Híd egy hazug választási kampánytrükkje.

– Okolható-e az ellenzék, hogy nem szavazta meg?
– Miért lenne okolható? Azért, mert kampányidőszakban nem akarta erősíteni a Most-Hidat egy hazug trükk kapcsán? A Most-Híd A Smer-SNS-Most koalíció megismétlésén dolgozik. Tehát a Most-Hídra leadott mostani parlamenti szavazat csakúgy, mint a februárban rájuk leadandó minden szavazat is egyben Ficóra, Kalinákra és Dankóra leadott szavazat is. Ezt nem látni dilettantizmus. Erre a játékra felhasználni a kisebbségi oktatásügy témáját pedig cinizmus. A mostosok most röhögnek a markukba látván, hogy marcangolja magát néhány naiv magyar civil a trükkjük folyományaként. Aki belegondol abba, ami történt, s ahogyan történt, annak látnia kell, hogy egy pillanatig sem gondolhatták komolyan ezt az egész játszmát.

P.S.: Ha valakit nem győztem meg a fenti sorokkal, csendben hozzátenném: játszotta mindezt az a párt, amelynek alaptanítása: mindegy, milyen a tanító nemzetisége, csak tanítson….

Csáky Pál (forrás: Cs.P.-fb)