A Puskás Aréna (fotó_ ON – Tények.sk)

Hivatalosan is átadták a Puskás Arénát péntek este, a Magyarország-Uruguay barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzés előtt.

Fürjes Balázs, a létesítmény építését irányító kormánybiztos azt mondta, „az átadás megtörtént azzal, hogy a szurkolók eljöttek, megtöltötték és birtokba vették az arénát”. Kiemelte, hogy az építkezés 15 ezer magyar embernek adott munkát, a drukkereket pedig arra buzdította, hogy mutassák meg a válogatottnak, milyen lenne a hangulat, ha jövőre ebben az arénában játszhatna Európa-bajnoki mérkőzéseket.

A kezdő sípszó előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepélyesen elbúcsúztatta a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt, aki ma már az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzőjeként dolgozik.

A megnyitó ünnepség elején számos korábbi férfi és női válogatott labdarúgót, így többek között Dárdai Pált, Király Gábort, Illés Bélát, Pisont Istvánt, Pádár Anitát, Lovász Gyöngyit, Bognár Györgyöt, Nagy Antalt, Csapó Károlyt, Dunai Antalt, Rákosi Gyulát, valamint Fenyvesi Mátét szólították a gyepre. Szintén besétált a pályára a legidősebb, még élő magyar válogatott labdarúgó, a 92 esztendős Raduly József, aki azt mondta, az egykori Népstadion „számunkra még akkor is szép volt, amikor nem volt a legjobb állapotban, ez a mostani aréna pedig gyönyörű”.

Az első mérkőzés: Magyarország – Urugay. A mérkőzés előtt felcsendült a dunaszerdahelyi DAC himnusza, a Nélküled is (az Ismerős Arcok kultikus dala). Köszönet a szervezőknek. Sajnos, egy kellemetlen dunaszerdahelyi vonatkozású eset is történt, Kalmár Zsolt csapatkapitány megsérült a találkozón, az idén már nem lép pályára… (fotó: O.N. / Tények.sk) A

A Magyarország-Uruguay mérkőzés kezdőrúgását Gera Zoltán, valamint a 93 esztendős Nyikita Szimonjan végezte el. Utóbbi az egykori Népstadion 1953-as Budapest Honvéd-Szpartak Moszkva nyitómérkőzésén a vendégegyüttes futballistájaként lépett pályára, és akkor is ő végezte el a kezdőrúgást.

A Puskás Arénában a jövő évi Európa-bajnokságon három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.

Uruguayi győzelem a nyitányon

Budapest, 2019. november 15., péntek (MTI) – Az uruguayi labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a magyar csapatot a Puskás Aréna pénteki avató mérkőzésén, melyet telt ház, 65 114 néző előtt rendeztek.

A világranglistán ötödik dél-amerikai rivális Edinson Cavani és Brian Rodriguez góljaival bő húsz perc alatt kétgólos előnyre tett szert, majd a 24. percben Szalai Ádám lőtte az új stadion első magyar találatát, amellyel a végeredményt is beállította.

Marco Rossi szövetségi kapitány két újoncot is avatott, a 71. percben Szalai Attilát, míg a 75. percben Nagy Zsoltot cserélte be.

A magyarok történetük során először kaptak ki Uruguaytól, eddig egy győzelem mellett kétszer döntetlent játszottak.

A nemzeti együttes legközelebb kedden Wales vendégeként lép pályára sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, ugyanis győzelemmel kijut a jövő évi, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra.

(mti)