A Magyar Közösségi Összefogást létrehozó pártok elnökei ma a sajtó jelenlétében írták alá az együttműködési memorandumot, Bárdos Gyula listavezető pedig ismertette a 2020. február 29-ei parlamenti választáson induló közös lista képviselőjelöltjeit.

Menyhárt József, az MKP pártelnöke ismertette az aláírt memorandum tartalmát. Emlékeztetett arra, hogy az MKP már az európai parlamenti választások után megfogalmazta, hogy a 2020-as szlovákiai parlamenti választásokon a magyar egység megteremtésére van szükség. A Magyar Közösségi Összefogás listája a Magyar Közösség Pártja, a Magyar Fórum és az Összefogás sikeres tárgyalássorozata után alakult meg. „Hiteles magyar lista” – mondta a pártelnök.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke hangsúlyozta, hogy kompromisszumok születtek, ám elveiket és értékeiket nem tették alku tárgyává. A kormányváltás a cél, de úgy, hogy nem működnek együtt sem a Smerrel, sem a Szlovák Nemzeti Párttal, sem Kotlebáékkal. A kampányhoz kölcsönt vesznek fel, saját magukat finanszírozzák. Siker esetén közösen folytatják a parlamenti munkát is.

Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője elmondta, bíznak abban, hogy a választópolgárok visszatérnek ahhoz a hagyományos véleményhez, miszerint a magyarok a jó oldalon állnak, és egy demokratikus országot építenek. A közös programot december közepén mutatják be. Nagy gondot jelent a felvidéki magyarság létszámának gyors zsugorodása, ennek megállítása, illetve az ezzel szemben való fellépés a program sarkalatos pontja kell legyen.

(Fotó: Oriskó Norbert, Felvidék.ma)

Bárdos Gyula bemutatta a Magyar Közösségi Összefogás listáját. „A csapat közösségben gondolkodik, nem könyöradományokat akarunk, hanem azt, ami megillet bennünket”.

A lista első 20 jelölte: 1. Bárdos Gyula, 2. Mózes Szabolcs, 3. Őry Péter, 4. Simon Zsolt, 5. Menyhárt József, 6. Orosz Örs, 7. Domin István, 8. Janits Erzsébet, 9. Nagy József, 10. Cziprusz Zoltán, 11. Farkas Iván, 12. Gál Zsolt, 13. Furik Csaba, 14. Zupko Tamás, 15. Gergely Papp Adrianna, 16. Bindics László, 17. Zachar Pál, 18. Kiss Beáta, 19. Nagy Dávid, 20. Iván Tamás. A lista végén olyan nevek vannak, mint Auxt Ferenc, Csúsz Péter, Németh Gabriella, Szigeti László, Csáky Pál, Berényi József.

Az Új Egység jelöltjei ott vannak a listán

Portálunk érdeklődésére Bárdos Gyula elmondta, hogy az összefogásban ott vannak az Új Egység mozgalom jelöltjei is, Samu István elnök mellett az alelnök Iván László is a Magyar Közösségi Összefogás listáján indulnak a parlamenti választáson.

Feldaraboltságunk centenáriuma

Bárdos Gyula listavezető véleményét azzal kapcsolatban is kikértük, hogy jövőre a trianoni diktátum centenáriumán a nemzeti összetartozás éve is lesz… „100 éve, hogy feldaraboltattunk. A felvidéki magyarságnak erre jobb válasza nem lehet egy olyan magyar közösségi összefogásnál, amely azért történik, hogy szülőföldünkön erősebbek legyünk, nemcsak jelképesen, hanem tevőlegesen is. A tevőleges válasznak akkor lesz igazi csattanója, ha 2020. február 29-én a felvidéki magyarság erre az összefogásra igent mond. Össze kell fognunk, hogy a Felvidéken a gyermekeink is magyarként élhessenek és maradhassanak meg!” – mondta Bárdos Gyula.

Forrás: Oriskó Norbert / Felvidék.ma