A Magyar Közösségi Összefogás listavezetője, Bárdos Gyula. Fotó: O.N.

A Felvidék.ma portál megkeresésére Bárdos Gyula az MKÖ listavezetője elmondta, hogy a Komáromban, január 8-án bemutatott programjuk az önkormányzatiságra épül. Ezt hangsúlyozta is a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen a SaS párt elnöke, Richard Sulík meghívására vettek részt Pozsonyban, a Liberális házban.

Az SaS és a Magyar Közösségi Összefogás választási párt képviselőjelöltjeinek közös sajtótájékoztatónak célja az volt, hogy mindkét párt leszögezze, kizárja a kormányzást a Smer-SD-vel.

Ugyanakkor a Magyar Közösségi Összefogás hangsúlyozta, programja szerint egy átfogó kisebbségi törvény elfogadtatására van szükség, ami biztosítja a kollektív jogokat, beleértve a magyarok társnemzeti státuszát, és a magyar nyelv hivatalossá tételét, az államnyelvvel azonos szintre való emelését.

„Fontosnak tartjuk a kettős állampolgárság ügyének megnyugtató rendezését, a déli régiók infrastrukturális és általános egyenjogúsítását, gazdasági fellendítését, a kultúra hatékonyabb és igazságosabb támogatását, az iskolaügy, az egészségügy, a szociális szféra, a vidékfejlesztés és turizmus európai szintre emelését”– erősítette meg a Felvidék.ma-nak Bárdos Gyula, a MKÖ listavezetője.

Hivatkozott a Magyar Nemzetnek adott interjújára, ami január 27-én jelent meg. Itt arra a kérdésre, hogy: Kitart az MKÖ az MKP által korábban meghirdetett autonómia-koncepció mellett? azt válaszolta: „Természetesen igen”.

Bárdos így folytatta: „A regionális önkormányzatiság megreformálása programunk egyik legfontosabb célkitűzése. A megyerendszer jelenlegi területi tagolása a legsötétebb mečiari éra gyászos hagyatéka. Célunk olyan megyehatárok kialakítása, amelyek összhangban lesznek a nyelvi, etnikai, tájegységi, történelmi és gazdasági ismérvekkel. A legfőbb európai rendezőelv, a szubszidiaritás szellemében olyan jogkörökkel ruháznánk fel a helyi és megyei önkormányzatokat, hogy azok minden, számukra fontos és őket érintő döntést saját hatáskörben tudjanak meghozni. A döntések kivitelezéséhez pedig a rendelkezésükre álljon a szükséges anyagi forrás is.”

„Nincs hova hátrálnunk, erélyesen és hatékonyan fogjuk képviselni a magyar emberek, és minden velünk együtt élő polgár érdekét” – nyilatkozta Bárdos Gyula.

Bárdos Gyula a Felvidék.ma-nak elmondta, hogy mindezt a SaS január 27-i sajtótájékoztatóján is kifejtette, hiszen a MKÖ programjának fontos eleme az önkormányzatiság témaköre.

Forrás: Felvidék.ma