Brad Pitt / képkocka: variety: https://youtu.be/2IU9s2XWcG4

92. alkalommal rendezték meg az Oscar-díjátadó gálát a hollywoodi Dolby Színházban. Mutatjuk a nyerteseket, a legnépszerűbb kategóriában a többi jelöltet is.

Brad Pitt kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját

Brad Pitt kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját a  Az 56 éves színész, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében szerepelt, a nézőtéren ülő rendezőnek és a film másik sztárjának, Leonardo DiCapriónak is megköszönte a díjat, amelyet végül gyerekeinek ajánlott. További jelöltek voltak: Tom Hanks (Egy kivételes barát), Anthony Hopkins (A két pápa), Al Pacino (Az ír), Joe Pesci (Az ír).

A ceremónia első díjai között adták át a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. és a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak.

Az Élősködők és a Jojo Nyuszi kapta a forgatókönyves díjakat

Kisebb meglepetésre az Élősködők című dél-koreai film kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat, míg a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést a Jojo Nyuszi című alkotásnak ítélték oda.

A legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat a koreai thriller-vígjáték rendezője, Bong Dzsun Ho és írótársa, Han Dzsin Von vehette át, míg a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-szobrot a Jojo Nyuszi rendezője és egyik főszereplője, az új-zélandi Taika Waititi kapta.

A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Neighbors’ Window lett, a legjobb díszletért járó díjat a Volt egyszer egy… Hollywood, a legjobb jelmezért odaítélt Oscart pedig a Kisasszonyok című kosztümös film kapta

Laura Dern lett a legjobb női mellékszereplő

Laura Dern vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért. Dern mellett Kathy Bates (Richard Jewell), Scarlett Johansson (Jojo Nyuszi), Florence Pugh (Kisasszonyok) és Margot Robbie (Botrány) versengett még a filmakadémia díjáért ebben a kategóriában.

A legjobb dokumentumfilm Oscar-szobrát Az amerikai gyáregység alkotói, a magyar származású Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert vehették át a Dolby Színházban. A film a Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama által alapított Higher Ground produkciós cég első munkája. A Netflixen látható film egy ohiói autószélvédő-gyárról szól, amelyet egy kínai befektető üzemeltet. Számos témával foglalkozik, köztük a munkások jogaival, a globalizáció kérdéseivel és az automatizálással.

A rövid dokumentumfilmes mezőnyből az Afganisztánban forgatott Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) című, gördeszkázni tanuló lányokról szóló produkció nyerte a díjat.

Roger Deakins a legjobb operatőr

Roger Deakins kapta a legjobb operatőrnek járó díjat a vasárnapi Oscar-gálán Los Angelesben, a brit alkotó az 1917 című háborús film fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. Deakinst 15. alkalommal jelölték, és ez a második Oscar-díja a Szárnyas fejvadász 2049 után.

Az 1917 kapta a legjobb hangkeverés díját is, míg a hangvágásért járó Oscar-díjat Az aszfalt királyai című filmnek ítélték oda, csakúgy, mint a legjobb vágásért járó elismerést.

Az Élősködők kapta a legjobb nemzetközi film díját, majd a legjobb rendezőit is

A várakozásoknak megfelelően az Élősködők című dél-koreai alkotás, Bong Dzsun Ho rendező műve kapta a legjobb nemzetközi film Oscar-díját. Ez az első alkalom, hogy koreai filmnek ítélték oda az Oscar-díjat ebben a kategóriában, amelynek eddig a legjobb idegen nyelvű film volt a neve. További jelöltek voltak: Corpus Christi (Lengyelország), Fájdalom és dicsőség (Spanyolország), Méz – királynő (Törökország), Nyomorultak (Franciaország).

Az Élősködők című filmért a dél-koreai Bong Dzsun Ho a legjobb rendezőnek járó díjat is átvehette. További jelöltek voltak: Sam Mendes – 1917, Todd Phillips – Joker, Martin Scorsese – Az ír, Quentin Tarantino – Volt egyszer egy Hollywood

A vizuális effektusokért az 1917 című háborús filmet jutalmazták a 92. Oscar-gálán, a smink és frizura kategóriájában pedig a Botrány alkotóit ismerték el a díjjal. A legjobb filmzene a Joker című alkotásé lett.

Joaquin Phoenix kapta a legjobb színész Oscar-díját

Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó díjat. További jelöltek voltak: Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség), Leonardo DiCaprio ( Volt egyszer egy Hollywood), Adam Driver (Házassági történet), Jonathan Pryce (A két pápa).

Renée Zellweger kapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját

A Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat. További jelöltek: Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Házassági történet), Saoirse Ronan (Kisasszonyok), Charlize Theron (Botrány)

Az Élősködők lett a legjobb film is – először nyerte a legjobb nemzetközi film a legjobb film versenyét is! Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

További jelöltek voltak: 1917, Az aszfalt királyai, Az ír, Házassági történet, Jojo Nyuszi, Joker, Kisasszonyok, Volt egyszer egy Hollywood

Oscar Életműdíjasok: Geena Davis, Wes Studi, David Lynch és Lena Wertmüller. A tavaly májusban elhunyt magyar Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki producere is szerepelt az idei In Memoriam megemlékezésben. A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg, a műsor felvezetéseként Janelle Monae énekelt egy dalt az Egy kivételes barátból, és a széksorok között táncolva a film főszereplőjének, Tom Hanksnek a fejébe nyomta keménykalapját. Az énekesnőhöz később Billy Porter is csatlakozott a színpadon. Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg.

Forrás: (az MTI – hírek alapján)