Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán Helsinkiben (Fotó: MTI)

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek.

A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tett közzé Facebook-oldalán – Orbán Viktor azt írta, hogy az EPP tagpártjai kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban,

az EPP nélkül nem jöhetett volna létre vélemény és politikai többség olyan fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása.

Az EPP eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője volt, amit bátran, büszkén és sikeresen képviselt – emlékeztetett.

Úgy fogalmazott:

„mára minden megváltozott. Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük. A kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártoljuk. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseljük nyíltan és öntudatosan”.

A néppárt a gyerekek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látja a megoldást a népesedési problémákra, ellenerő kifejtése nélkül tűri a schengeni határrendszer szétbomlását, és tehetetlenül szemléli a Balkán országainak kimaradását Európa integrációjából. Nem kínál továbbá vonzó alternatívát a politikai ellenfeleivel szemben, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekinti viszonyítási pontnak, a belső ellentéteket pedig a széles nyilvánosság elé tárja – áll a memorandumban.

A miniszterelnök úgy látja, az EPP centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett, amely a választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válik a liberális, zöld, szocialista baloldaltól.

Míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor ebben a helyzetben elengedhetetlennek tartja az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát, amely a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt, helyette olyan elnököt választottak, aki behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be.

„Mi úgy gondoljuk, hogyha egy pártcsaládnak a tagpártja módosítani akarja a politikai irányvonalunkat, az demokratikus, legitim és természetes törekvés. A demokrácia, a politikai siker mindig élő, vitázó folyamat eredménye lehet csak” – írta.

A miniszterelnök a memorandumban a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja: az EPP térjen vissza a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat ne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassák, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet.

„Az egység a legfontosabb, de a mai helyzetünkben az egységhez, egy új egységhez csak az őszinte belső vitákon keresztül juthatunk el”

– zárul Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök memoranduma.

Forrás: Felvidék.ma