Duray Rezső üdvözli a szenci kampányrendezvény résztvevőit (Fotó: Oriskó Norbert / Felvidék.ma)

Teltházas családi délután részesei voltak mindazok, akik vasárnap délután ellátogattak a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) szenci kampányrendezvényére, amelyen Bárdos Gyula, Csáky Pál, Nagy József, Németh Gabriella és Pomichal István képviselőjelöltek találkoztak az érdeklődőkkel.

A családi hangulathoz akár hozzájárulhatott az is, hogy a mátyusföldi járási székhelyen olyan jelöltek tartottak lakossági fórumot, akik sokszoros szülők – az öt jelöltnek összesen 18 gyermeke van, és már hat unokának is örülhetnek. A szenci közönséget Duray Rezső, a Magyar Közösség Pártja (MKP) járási elnöke üdvözölte, aki megköszönte a szervezésben nyújtott együttműködést a rétei Csemadok-alapszervezetnek, illetve  elnökének, Pomichal Máriának. A szenci fórum rövid, színvonalas kultúrműsorral vette kezdetét, majd a jelenlévő képviselőjelöltek szóltak a rendezvény résztvevőihez.

A végén csattan az ostor

Duray Rezső elmondta, az MKP listaállító országos tanácsi ülésén olyan helyzet állt fel, hogy több jelölt is az utolsó helyen akart indulni, így az MKP két egykori elnöke, korábbi oktatásügyi minisztere és volt európai parlamenti képviselője a lista utolsó négy helyét foglalják el.

Házigazdaként először Németh Gabriella (147-es sorszám), az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke szólalt fel. Emlékeztetett a tavalyi európai parlamenti választásokra, amikor csak néhány száz szavazaton múlott, hogy Csáky Pál végül nem jutott be az EP-be. Ezután az MKP a magyar egységhez vezető utat járta. „Az, hogy nem sikerült a teljes összefogás, nem az MKP-n múlott” – mondta. Rámutatott, hogy az MKÖ listáján olyan jelöltek is indulnak közösen, akik korábban politikai ellenfelek voltak.

Hangsúlyozta, a magyarok problémáit csak mi tudjuk megoldani, kultúránk, hagyományainkat, iskoláink érdekében is szükség van a parlamenti képviseletre. Az MKP-ban úgy gondolják, lehetőséget kell biztosítani a fiataloknak, ezért Szigeti László, Csáky Pál és Berényi József társaságában a lista végéről vágnak neki a megmérettetésnek, ugyanolyan lelkesedéssel, mintha bárhonnan máshonnan indulnának. „Aki akar, megtalál bennünket ott is” – tette hozzá.

A szenci rendezvény résztvevői (Fotó: Oriskó Norbert Felvidék.ma)

Csáky Pál (149-es sorszám) elfogadhatatlannak nevezte az országban folyó korrupciós történéseket. „Ezt a kormányt le kell váltatni” – mondta. Beszédében egy bibliai történetre, a kánai menyegzőre is visszatekintett, amely szintén azt sugallja, hogy a csodát ne mástól, hanem magunktól várjuk – úgy, hogy mindenki tegye a maga feladatát. A magyarok megosztottságával kapcsolatban leszögezte, nem jó, hogy öt magyar párt van, új pártegyesítésre van szükség. A 22-es lista gerincét adó MKP értékeit kívánja képviselni. Rámutatott, hogy Európában is példa nélküli az MKP helyzete, amely a parlamentből kikerülve 10 éve tartja a pozícióit. Ennek magyarázatát a közösséghez való hűségben látja.

Pomichal István (132-es sorszám), Fél polgármestere konkrét szenci példákon mutatott rá a politikai képviselet fontosságára, így sikerült korábban elkerülni sok ezer kínai betelepítését a városba. „A politikának az a küldetése, hogy különböző embereket egy cél érdekébe tudjon állítani” – mondta. Úgy tapasztalta, összefogással nagy akadályokat lehet legyőzni, az összefogás ereje csak a szeretet lehet. Szintén felhívta a figyelmet a preferenciaszavazatok leadására: „Karikázzunk szimpátia szerint” – ajánlotta.

Összefogás

Nagy József (9-es sorszám) az Összefogás párt jelöltjeként került a 22-es listára. Korábban a Most-Híd színeiben volt környezetvédelmi miniszter és európai parlamenti képviselő is. Úgy gondolja, helyzetünk, a számok és a hiteles közvélemény-kutatások biztató eredményeinek az ismeretében jó esélyünk van a sikerre.

A szenci lakossági fórumon az MKÖ öt képviselőjelöltje vett részt (fotó: Oriskó Norbert / Felvidék.ma)

Kormányváltás igen, Smer nem!

Bárdos Gyula listavezető elmondta, ma Igor Matovičcsal, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek vezetőjével is tárgyaltak, aki elmondta, ha az MKÖ bejut a parlamentbe, számolnak velük a jogállamiságért folyó küzdelemben. „De helyettünk nem szavazhatnak” – figyelmeztetett a listavezető. Hangsúlyozta, kormányváltásra van szükség, de semmilyen körülmények között nem működnek együtt a Smerrel. Bárdos Gyula bizakodó, sok kampány van mögötte, de ekkora érdeklődést még nem tapasztalt. A trianoni centenáriummal kapcsolatban elmondta:

„Arra, hogy 100 éve feldaraboltattunk, a legjobb választ február 29-én adhatjuk azzal, hogy összefogásunkkal megmutatjuk, magyarként akarunk élni és megmaradni a szülőföldünkön.”

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma