Az elmúlt két hét folyamatairól talán többet is beszéltünk a kibertérben, mint kellett volna. Van azonban egy elem, amely egyelőre nem volt meghatározó, de ott volt a döntések hátterében, s a jelek szerint pár hónap múlva kikerülhetetlen lesz. Ideje legalább a jelzés szintjén szólni róla.

Két olyan minisztériumi döntésről van szó, amelyekről az MKP-ban már hetek óta tudunk, de amelyek kontúrjai még nem világosak, ezért csak nagyon visszafogottan bánhatunk velük. A két minisztérium titkolózik, értesüléseink szerint még valóban nincsenek konkrétumok, ám a munkát elkezdték, s valószínűleg meg is fogják csinálni.

Két közérdekű információról, két nagyon érzékeny kérdésről van szó, amelyekről beszélni kell a nyilvánosság előtt.

Szlovákiának pragmatikus kormánya van. A vírusválság miatt kevesebb pénzük lesz, mint eredetileg gondolták, s egyébként is gondolkodtak reformokban.
Az oktatásügyi minisztériumban tehát megszületett a döntés arról, hogy a minisztérium megkezdi az oktatási intézmények hálózatának optimalizálását – vagyis a kisiskolák összevonása koncepciójának előkészítését. Ez magyar tanítási nyelvű iskolákat is fog érinteni.

A belügyminisztériumban (és, koordináló pontként, a kormányhivatalban) is megkezdték a községek összevonása koncepciójának elkészítését, a lépést a tervek szerint a 2022-es választások előtt meg szeretnék lépni. Ez is érinteni fog számos magyar jellegű községet is.

Egyik sem új gondolat egyébként, a múltban többször is felmerültek ilyen javaslatok, de eddig egyetlen kormány sem tudta végrehajtani őket. Mindkét esetben a spórolás a meghatározó motiváció, s a költséghatékonyság a jelszó.

Azzal a sugallattal sem tudunk egyelőre mit kezdeni, hogy az MKP jelen lehet a folyamatok levezénylésénél. Az MKP-nak ugyanis elvi jellegű problémái vannak mindkét tervvel kapcsolatban.

Azt hiszem, ezek olyan témák, amelyeket nagyon komolyan meg kell vitatni. Ismételten hangsúlyozom: ma még csak embrionális formában lévő elképzelésekről van szó. De ott vannak az asztalon.

Csáky Pál (fb-jegyzet)