A Palást mellett elhaladó főútról is jól látszik a település fölé magasodó Szent György templom, mely a régió egyik jellegzetes, meghatározó épülete.

A templom felszentelésének 120. évfordulója alkalmából megjelent egy kötet, mely a templom és a helyi plébánia történetét vázolja, széles ecsetvonásokkal. Ahogy az lenni szokott a kis példányszámú helytörténeti kiadványokkal, a könyv gyorsan elérhetetlenné vált. A Permeo polgári társulás úgy döntött, a hiánypótló kiadványt újra elérhetővé teszik az érdeklődők számára. A kötet kiadását anyaországi pályázati támogatásból sikerült megvalósítani.

A kötet két tanulmányt tartalmaz. Az elsőben Sztyahula László tekinti át a Szent György Plébánia egyházi közigazgatásának történetét, az Árpád-házi királyok idejétől egészen a török hódoltságot követő időszakig. A tanulmány végén közli a palásti plébánosok jegyzékét, mely nagyon fontos forrásmunka.

A második tanulmányt Péter József jegyzi, aki a templom építésének történetét dolgozza fel.

A kötet végén Péter Ottó vázolja Palásthy Pál esztergomi segédpüspök portréját. Péter Ottó a Permeo alapító tagja, egyben a besztercebányai szeminárium növendéke.

Tények.sk