(fotó: pixabay)

Elnökválasztás az Egyesült Államokban: Türelmeseknek kell lennünk és így megvárnunk a választás végeredményét – jelentette ki a keddi amerikai elnökválasztást követően Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a híveinek és újságíróknak Wilmingtonban szerdára virradóra. Donald Trump elnök a Twitteren választási csalást sejtetett.

Biden úgy fogalmazott: a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé”. Arra kérte támogatóit, hogy őrizzék meg a győzelembe vetett hitüket.

„Győzni fogunk” – hangoztatta, hozzátéve, hogy a választások végeredménye szempontjából kulcsfontosságú Pennsylvaniában a demokraták aratnak majd győzelmet.

Joe Biden a nyugati parti államokat és a keleti partvidék északon fekvő tagállamait megnyerte, és olyan fontos államokban is győzelmet aratott az előzetes eredmények szerint, mint Arizona vagy Minnesota. A CNN és a Fox televíziók összesítése szerint a hajnali órákban – az addigi választási eredmények alapján – 238 elektor támogatására számíthatott, míg Donald Trump 213 elektort tudhatott maga mögött.

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök – aki szintén olyan fontos tagállamokban aratott győzelmet, mint például Florida, Texas vagy Ohio – szerda éjjel a Twitteren ismételten felvetette, hogy el akarják csalni a választásokat. Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette: „Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni”. Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni.

Később az elnök egy másik mikroblog-bejegyzést is közzétett, amelyben úgy fogalmazott: „nagyot győztünk”. (MTI/Járai Judit)

Aktuális

Szerda 11 óra:

Ma 11-kor a hivatalosan megszerzett elektorok tekintetében Biden 224:213-ra vezet, ám a még nyitott államokban nagy Trump előnye, így akár 294 elektora is lehet, a győzelemhez 270 elég. Nem csoda, hogy Trump biztosnak érzi a győzelmet. Gratulálunk!

Helyzetkép / A fennmaradó államokban ők vezetnek (adatforrás: CNN):

Alaszka – 3 elektor (36%-os) feldolgozottság: Trump 61,4%
Arizona – 11 elektor (82%): Biden 51,8%
Észak-Karolina – 15 elektor (95%): Trump 50,1%
Georgia – 16 elektor (92%): Trump 50,5%
Maine – 4 elektor (70%): Biden 54,6%
Michigen – 16 elektor (80%): Trump 51,3%
Nevada – 6 elektor (86%): Biden 49,3%
Pennsylvania – 20 elektor (79%): Trump 55%
Wisconsin – 10 elektor (89%): Biden 49,2%

Georgia (16), Michigen (16), Észak-Karolina (15), Pennsylvania (20) biztosnak tűnik Trump számára, ez 67 elektort jelent, amellyel már 280-ra növekedne, miközben 270-re van szükség. Ezenkívül Még Alaszka, Nevada és Wisconsis sem biztos még Biden számára…

(Tények.sk/on)