Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Tótka Sándor olimpiai bajnok a férfi kajak egyes 200 méteren! Rasovszky Kristóf hosszútávúszó a nyílt vízi úszásában, női kajak egyes 500-on Csipes Tamara lett ezüstérmes, így Magyarország már 15 érmet szerzett Tokióban.

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben. Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. Ez a magyar kajak-kenu sport 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni.

Csipes Tamara ezüstérmes lett a kajak egyesek 500 méteres versenyében, míg a japán fővárosba a szám kétszeres címvédőjeként érkezett Kozák Danuta ezúttal lemaradt a dobogóról, negyedik lett. A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes, a Honvéd 31 éves kajakosa pályafutása második ötkarikás érmét szerezte. A számot az új-zélandiak sztárja, Lisa Carrington nyerte.

Az ezüstérmes Csipes Tamara a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a tokiói olimpia csütörtöki napjának nyitányán. A 24 éves veszprémi úszó az egész verseny során az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes, világbajnok Florian Wellbrock szakadt el tőle, Rasovszky pedig a hajrában az olasz Gregorio Paltrinierit megelőzve másodikként csapott a célba.

A második helyezett Rasovszky Kristóf célba érkezés után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó hatalmas csatában a negyedik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres versenyében.

A tokiói Magyarország eddig 15. érmet szerzett, ebből öt arany, hét ezüst és három bronz.

Az MTI híreiből