A Szövetség a Közös Célokért Pogány Erzsébetnek, a társulás néhai igazgatójának állít emléket a Pogány Erzsébet-díj adományozásával. A díjra olyan személyeket lehet javasolni, akik legalább tíz éve részt vesznek a civil életben, akik a közösségépítésben és szervezésben példamutató, fáradhatatlan tevékenységet folytatnak vagy folytattak, és munkásságuk a Felvidékhez kapcsolódik.

Háttéremberek kitüntetése ez, mint ahogy Pogány Erzsébet is mindig jó háttérembernek tartotta magát, aki a megfelelő célokért, feladatokért a háttérben tevékenykedett. Mások ügyeit mindig jó szívvel segítette. A közéletet alakító személyiségének jellemzői voltak a következetesség, a tudatosság, valamint az elkötelezettség. Pogány Erzsébet olyan példakép, aki meggyőződéssel, másokat lelkesítve vallotta, hogy a közösségünkért végzett kemény és kitartó munka lehet eredményes. Soha ki nem fogyott az ötletekből, javaslatokból, kereste, mit lehetne és kellene tenni a felvidéki magyarságért.

Az elismerés első átadására 2021. november 19-én, Erzsébet-napkor kerül sor. A díjazás üzenetének értékét tovább erősíti, hogy 2001-ben ezen a napon jegyezte be a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma azt a hálózatot, amelynek fenntartására Pogány Erzsébet feltette az életét.

Ezt követően pedig évente mindig a november 19-hez legközelebb eső pénteki napon, ünnepélyes és nyilvános keretek között adományozzák a díjat. A Szövetség a Közös Célokért társulás által megalakított héttagú kuratórium az idei évben első alkalommal keresi a Pogány Erzsébet-díjra legérdemesebb embert. A kuratórium tagjai: Fekete Irén elnök, Hideghéthy Andrea titkár, valamint Pogány Tibor, Csémi Szilárd, Mézes Rudolf, Bárdos Gyula és Ladányi Lajos.

Jelölést kizárólag az arra szolgáló űrlapon a SZAKC tagszervezetein keresztül lehet megtenni 2021. szeptember 10. és 2021. október 10. között.  Amennyiben magánszemély tesz javaslatot a jelölésre, jelölését legalább egy SZAKC tagszervezetnek is támogatnia kell.

Érdeklődés esetén további információ a pozsony@szakc.sk e-mail címen kérhető.  Tagszervezeteink listája a SZAKC honlapján is megtalálható.

(Sajtóközlemény)