Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök ma tartotta évértékelőjét Budapesten. A Várkert Bazárban tartott rendezvényen a felvidéki magyarság képviselői is ott voltak, köztük Forró Krisztián (a Szövetség elnöke). Bárdos Gyula (a Csemadok elnöke), Berényi József (a Szövetség – MKP Platform elnöke) és Duray Miklós (a Szövetség a Közös Célokért tiszteletbeli elnöke) is. A miniszterelnök beszédéről Berényi József az MKP Platform közösségi oldalán így fogalmazott.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nagyon komoly és erős üzeneteket küldött ma a magyar emberek felé, beleértve a határon túliakat is. Mindenkinek, aki április 3-án az urnákhoz járul, ismernie kellene ezeket az üzeneteket. Csak néhányat emelnék ki ezek közül: Magyarország államadóssága a covid-válság ellenére is 80% alatt lesz. Az Európai Unió megállapítása alapján is 76-77 százalékos lesz az év végére, ami jóval kevesebb, mint több nagy európai országé. Ez egy komoly gazdasági teljesítmény! Franciaországnak, Spanyolországnak vagy Olaszországnak is 100% felett van az államadóssága, sőt a gazdag Ausztriáé is meg fogja haladni Magyarországét. A populista kormányok egyik jellegzetes ismérve, jogy a jövő terhére költekeznek. Gyakran a magyar kormány is megkapja a populista bélyeget, de a számok ezt az állítást határozottan cáfolják.

Orbán Viktor rámutatott azon komoly párhuzamokra is, amik a Fidesz-KDNP kormányzás és a brüsszeli elképzelések ellentéteit illeti. Az egyik a sokat ragozott migráció kérdése. Magyarország nem úgy kezeli a migrációt, mint egy szükséges gazdasági lépést a demográfiai mutatók javítására és Európa népességi arculatának átalakítására. Az Unió viszont a magyar kormány által képviselt családpolitikát nem támogatja. Közömbösen tekint az egy férfi és egy nő kapcsolatára épülő házasságra és az abban megszületendő gyermekekre, akik a társadalom és az európai civilizáció jövőjének zálogára. Ez a viszonyulás sokunk szamara nem újdonság, de azért nem árt rámutatni ezekre az evidenciákra, tudatosítani, hogy miben rejlik a probléma lényege.

Kihangsúlyozta azt is, hogy a minimálbér ma Magyarországon nagyobb, mint 2010-ben az átlagbér volt. Csökkentették a személyi jövedelemadót – jelentős mértékben – és a munkaadóknak is jóval kisebb adóterhet kell cipelniük a vállukon, mint a korábbi években bármikor. Ráadásul mindezt a covid-válság, egy komoly világjárvány időszakában.
A miniszterelnök a külpolitikát is érintette beszédében. Elmondta, hogy Magyarország egy erős Ukrajnában érdekelt, mert minden jó viszony ellenére – ahogy fogalmazott – fontos dolog, hogy Oroszország és Magyarország között legyen még egy erős, önálló ország. Ezzel a Fidesz-KDNP kormányzat nevében elég egyértelműen letette a voksot azzal kapcsolatban, hogy az orosz-ukrán konfliktust tekintve hol áll Magyarország.

Üzent a határon túliaknak is néhány mondatban. Mégpedig azt, hogy ilyen mértékű beruházások, mint az elmúlt négy évben zajlottak a határon túli magyarokat érintő településeken az óvodák, iskolák, önkormányzati, egyházi és kulturális intézmények felújítása, építése terén, még soha korábban nem voltak. Úgyhogy Magyarország választhat, hogy egy világos vízió és koncepció mentén megvalósuló, kiszámítható kormányzást akar, amely kellő tekintéllyel rendelkezik a világban, vagy mást.

Forró Krisztián, Berényi József, Duray Miklós és Bárdos Gyula Orbán Viktor évértékelőjén

(Fotók: Origo, Forró Krisztián és Bárdos Gyula archívuma)