VÉLEMÉNY

Vajon mit várhatunk a holnaptól? Mondják, csata után mindenki tábornok, ezért inkább előtte próbálok erre a kérdésre válaszolni néhány sorban.

Kétségtelen, hogy az Ukrajnában dúló háború rányomta a bélyegét a magyarországi kampányra, így a legerősebb vágy most a béke óhaja lehet. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány jól, rugalmasan, egyértelműen és hitelesen reagált a történésekre. Úgy gondolom, az Európai Unióban Magyarország a legjobb bizonyítványt mutatta fel ebben a nehéz helyzetben, így ezt a választók bizonyára értékelik a Fidesz-KDNP-re adott szavazatokkal. A miniszterelnök által gyakran hangsúlyozott „Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia!” kulcsmondat tulajdonképpen közóhaj. Arról, hogy nemzetpolitika terén a 12 évnek milyen hozadéka van, már sokan szóltak, ehhez szintén csak támogatóan csatlakozni tudok, és örülök, hogy a Felvidékien is sokan így látják. Ugyancsak fontos szempont a keresztény és konzervatív értékek védelme terén elért eredményeik is.

Két kisebb párt is beleszólhat a választási küzdelembe, a Mi Hazánk, illetve a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is. Nem lennék meglepődve, ha a nemzeti értékeinket hangsúlyozó Mi Hazánk (a felvidéki ismert történész, Popély Gyula is ott van a Toroczkai László és Dúró Dóra nevével is fémjelzett jelöltlistán) bejutna az Országgyűlésbe.

Ami az ellenzéki összefogást (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) illeti, a józan választó azt a kérdést is felteszi, hogyan fognak ezek együttműködni? Merthogy az értékrendek mentén nem, az biztos. Azt az áldozatot nem vállalták be, hogy Gyurcsány ne legyen a listán, így a Márki Zay Péter vezette tömörüléssel szembeni óvatosság még inkább indokolt.

Mindezek után szerintem Orbán Viktor ötödik kormányzása következik. Hajrá Magyarország!

Oriskó Norbert