Törőcsik András (1955-2022). Az 1983-ban készült kép az Újpest csatáraként látjuk az 1. FC Köln elleni 3:1-es győzelemmel végződött kupamérkőzésen. (Forrás: m4sport.hu)

67 éves korában ma elhunyt Törőcsik András. A közönség egykor „Táncolj Törő”-vel biztatta az Újpesti Dózsa és a magyar válogatott zseniális csatárát.

„Cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró karrierre predesztinálták, de – sokszor külső tényezők hatására – lehetőségeinek csak töredékét sikerült megvalósítania. Sokak szerint tündöklő legenda, az utolsó magyar futballzseni. Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint az 1979-es súlyos autóbalesete következtében csípőízületi töréses ficamot szenvedett, amely miatt nem tudott eleget tenni a világválogatotti meghívásnak. Többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára (legjobb eredménye 9. hely), éveken keresztül volt Magyarország és klubcsapata, az Újpesti Dózsa egyik legnépszerűbb labdarúgója. Egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit pályafutása befejezése után is emlegetik a szurkolók. ” – így ír róla a wikipedia.

Törőcsik András az Újpesti Dózsában 236 mérkőzésen lépett pályára, ahol 69 gólt lőtt. Az Újpest után Montpellierre szerződött, ott 26-szor játszott és négy gólt lőtt. A magyar válogatott mezét 45-ször öltötte magára, 12-szer vette be az ellenfél hálóját.

Hiányozni fog. Nyugodjon békében!

Az MLSZ archívumából az Újpesti Dózsa – 1. FC Köln mérkőzést elevenítjük fel, ahol Törő nem lőtt gólt, de őrületes cseleivel többször is őrületbe kergette a német csapat védőit, és így nagy részben hozzájárul a továbbjutáshoz.