bb5A Körkép portálon jelent meg Samo Marec blogger írásának magyar változata. Ebből idézünk.

„Mondjuk ki világosan: vannak a politikusok, és van Bugár Béla. A politikusok javasolnak, megvalósítanak, megszólítanak, igyekeznek, de Bugár Béla egyszerűen csak van. A jószívű és vicces szomszéd imázsával, aki bár magyar, de ez különösebben nem zavar minket. Aki a szlovák politika viharos vizein kialakította saját biztonságos kikötőjét, melyből soha még csak ki sem hajózott.

A pártok alakulnak és megszűnnek, összefognak és nevet változtatnak, csökkennek és növekednek, Bugár Béla pedig folyamatosan itt van. Stabil, változatlan, szikla, melyen a megértés pártja áll. Kicsit megőszült, kicsit már meg is untuk, világos hat százalék. Senki nem akarja leváltani, senki nem mondja róla, hogy a régi politikusi garnitúra tagja (pedig oda tartozik), senki nem vár tőle semmit, csak azt, hogy jelen lesz. Amit Bugár Béla tökéletesen teljesít is nekünk.

Mondhatnánk, hogy létezése a politika minden előírásának ellentmond, ha elviekben nem tudnánk, hogy mégis létezik az a kicsi, biztonságos piaci rés, melyet elfoglalt, és nem engedi, hogy bárki más oda beférkőzzön. Mert Bugár Béla valójában nem sok vizet zavar. Ő az az üresség, akire bármilyen szerep rászabható, még ha többnyire üresen is tátong. Vannak nagyszerű, látványos, varázslatos dolgok, és utánuk következik Béla”.

A teljes cikk itt olvasható: 2014 személyisége: egyértelműen Bugár Béla (Körkép)

A szlovák eredeti pedig itt érhető el.