Építőipari szakembereknek adják át a helyüket a palásti magyar óvodások. Míg ők élvezik a szünidőt, a kőművesek és más szakemberek gőzerővel dolgoznak majd a felújításon, hogy az a tanévkezdésre elkészüljön.

Köpöncei Péter, Palást polgármestere portálunknak elmondta, munkabiztonsági szempontból a műveletek nagy részét nyárra időzítették. Az óvoda felújítását a magyar állam támogatja.

„Nyilván az szóba sem jöhetett megoldásként, hogy akkor dolgozzunk, amikor a gyerekek is itt vannak. A bontással, porral, piszokkal járó munkálatokat így a nyári szünetre időzítettük. Az önkormányzat birtokában ugyanis nem volt olyan egyéb tér, ahová a gyerekeket el tudtuk volna helyezni a rekonstrukció idejére. A korszerű, energiatakarékos nyílászárókat éppen ezért már márciusban megrendeltük, hogy nyárra biztosan elkészüljenek. Ezek beépítésével kezdjük a rekonstrukciót” – mondta Köpöncei.
Ezzel párhuzamosan zajlik majd a vezetékek cseréje, valamint a fűtésrendszer korszerűsítése körüli munkálatok.

„Ennek ugyebár van egy kőművesmunkai része, és egy fűtéstechnikai. A projektterv úgy van elkészítve, hogy a mesteremberek az egyes munkálatok közepette ne akadályozzák egymást. Az épületgépészeti és kőművesmunkák lezárult után következik a festés és a burkolása munkák” – vázolta a folyamatokat Köpöncei Péter.

Amíg a munkálatok bent zajlanak, kint, az udvaron elemes játszóvárat installálnak. Ezt követően felújítják a régi, viharvert homokozót, a vár takarásában pedig esőtől védett kinti játszóhely kerül kialakításra.

Az óvoda felújításától a polgármester azt reméli, a magyar óvoda vonzóbbá válik a helyi és környékbeli szülők számára.