Orbán Viktor miniszterelnök leteszi esküjét az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország Országgyűlése ma ismét (összesen ötödször, sorozatban negyedszer) miniszterelnöknek választotta Orbán Viktort.

Az újraválasztott kormányfő a következő évtized legfontosabb feladatának nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, valamint megvédje az ország békéjét és biztonságát. Azt mondta, felfogása szerint aki fegyvert szállít, “fél lábbal már benne is van a háborúban”. Úgy fogalmazott, “mi a béke mellett állunk, a béke épít, a háború rombol”, ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. Jelezte, ki fog tartani álláspontja mellett. Magyarország nem fogad el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztása után hétfőn az Országgyűlésben.

Orbán Viktor azt mondta: Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és “csupa olyasmit akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz és tőlünk idegen”. Hozzátette: Magyarország “az élni és élni hagyni elv” jegyében “toleranciaajánlatot” tett a migráció, a gender és legutóbb az olajembargó ügyében is, azonban ezeket visszautasították.
“De mi továbbra sem adjuk fel a határok védelmét, nem bontjuk le a kerítést és nem engedünk be migránsokat, megvédjük a családjainkat, a genderaktivistákat nem engedjük be az iskoláinkba, nálunk az apa férfi, az anya nő, gyerekeinket pedig hagyják békén, kitartunk Magyarország békéje és biztonsága mellett, és nem fogadunk el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat” – jelentette ki a miniszterelnök. Leszögezte: Magyarország az Európai Unió tagja, és érdeke, hogy a következő évtizedben az is maradjon.

A történelmi egyházak által fenntartott intézmények segítését, valamint a nemzetegyesítés “lankadatlan” folytatását ígérte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő beszédében közölte, a következő kormány különösen számít a történelmi egyházak híveinek közösségeire, amelyek létezése önmagában is nagy érték Magyarországnak. Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket, a szabadságot és az egyházak tiszteletét – mondta. Hozzátette, látják az egyházi iskolák, kórházak, idősotthonok utáni növekvő igényt, ezek segítése a kormány munkájának fontos része lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait is szerte a Kárpát-medencében. Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is – mondta.

A határon túli magyarok számíthatnak ránk, lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat – jelentette ki. Nehéz körülmények közepette is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra – mondta. A kormányfő kijelentette: a most megalakítandó kormány vállalása az, hogy a kibontakozó európai válság idején is megőrzi a legfontosabb eredményeket, és nem adja fel a fontos célokat.

“Megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, megvédjük a családtámogatásokat, vállalom, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést is”- hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Gratulálunk Orbán Viktornak, munkájához erőt és sok sikert kívánunk.